in ,

Panaszok, amelyeket az elmúlt időszak körülményei okozhatnak

A pandémiával együtt járó bezárások miatt sokan kényszerültünk home office-ba, és ezzel kicsit elvesztettük a kontrollt a kijelző előtt töltött órák figyelésével. Elmaradt a szemnek az a megszokott pihenési ideje, amíg eljutunk a munkahelyünkre, és onnan hazaérünk. Sajnos ez még akkor is súlyos szemészeti panaszokat tud okozni, ha sikerült is elkerülnünk, hogy megfertőződjünk. Emiatt érdemes megnézetni a szemeinket, hogy kideríthessük, okozott-e bármi panaszt, tünetet, esetleg elváltozást a sok kijelző nézés. A Premium Vision szakembere, Kiss Szilvia, vezető optometrista, kontaktológus összegyűjtötte, milyen problémák jöhetnek elő a jelenlegi életmódunk során.

A digitális kijelzők okozta szemfáradtság vagy látáspanaszok egy létező fogalom. Ez egy tünetegyüttes, ami nagyon szerteágazó tüneteket foglal magába.

Rizikófaktorok és okok

Miközben digitális kijelzőket nézünk, a szemünknek gyakran többet kell dolgoznia. A digitális kijelzők egyedi karakterisztikája és a magas vizuális igény eredményeképpen sokkal könnyebben alakul ki bármilyen látással kapcsolatos panasz. A korrigálatlan látásproblémák súlyosbíthatják a digitális kijelzők okozta szemfáradtságot. Nagy a különbség, hogy egy digitális kijelzőt nézünk vagy egy nyomtatott lapot. A számítógépen megjelenő betűk gyakran nem olyan precízek és élesek, csökken a kontraszt a betű és a háttér között, és a vakító fény valamint a reflexió a kijelzőn megnehezítheti annak nézését.

Az olvasnivalóval bezárt szögek és távolságok is teljesen mások egy ilyen munkakörülménynél, mint az általánosan használt testtartás olvasásnál vagy írásnál. Ennek az lesz az eredménye, hogy a kijelző nézése további követelményeket támaszthat a látásunkkal kapcsolatban, mind a fókuszálás, mind a szemmozgások terén. Továbbá, még a kisebb látásproblémák is jelentősen befolyásolhatják a komfortérzetet és a teljesítményt kijelzőhasználat közben. A korrigálatlan vagy alulkorrigált látásproblémák jelentősen hozzájárulhatnak a kijelző használatkor jelentkező szemfáradtsághoz. Még azoknál is, akiknek van szemüvegük, vagy kontaktlencséjük, de nem az ideális monitortávolsághoz lett felírva. Néhányan furcsa szögbe billentik a fejüket, miközben monitoroznak, mert nem a megfelelően lett kiválasztva a szemüvegük, vagy közelebb hajolnak a monitorhoz, hogy tisztán lássák. Ez a testtartás izomgörcsöket vagy fájdalmat okozhat a nyakon, a vállon vagy a háton.

A legtöbb esetben a digitális kijelző okozta szemfáradtság tüneteit az okozza, hogy a feladat vizuális igényei meghaladják a szem képességeit. A legnagyobb rizikónak azok vannak kitéve, akik két órán át vagy még tovább ülnek monitor előtt napi szinten.

Tünetek:

A leggyakoribb tünetek, amiket a kijelzők okozhatnak:

 • Szemfájdalom
 • Fejfájás
 • Homályos látás
 • Száraz szemek
 • Nyak és vállfájdalom.

Ezeket a tüneteket okozhatja:

 • Gyenge megvilágítás
 • A kijelző vakító fénye
 • Nem megfelelő távolság a monitortól
 • Helytelen testtartás
 • Korrigálatlan látásproblémák
 • A fentiek kombinációja

Az, hogy valaki milyen mértékben tapasztalja meg a vizuális tüneteket, gyakran a vizuális képessége szintjétől és a digitális képernyő előtt töltött időtől függ. A korrigálatlan látásproblémák, mint a távollátás és az asztigmia, a szem fókuszálási képességének elégtelensége vagy a szem koordinációs képessége, és az élet előrehaladtával történő változások a szemben, mint a presbyópia, mind hozzájárulhatnak a kijelző használat közben kialakuló szemészeti tünetekhez.

A szemészeti tünetek, amiket ilyenkor tapasztalunk, csak átmenetiek, és csökkenni fognak, amint befejeztük a képernyő bámulását. Ettől függetlenül, páran tapasztalhatják az éleslátás csökkenését, távolba nézéskor homályos látást az után is, hogy felkeltek a kijelző elől. Ha semmit nem tesznek a probléma okának megszüntetésére, a tünetek folytatódnak, és rosszabbodhatnak a későbbi képernyőhasználat közben.

További információ: https://www.facebook.com/premiumvisionbp

Forrás: American Optometric Association (2021): Computer vision syndrome

Szólj hozzá!

Országos Meteorológiai Szolgálat Főobszervatórium kiállítás – infók itt

Óbudai Zsinagóga A legrégebbi budapesti zsinagóga belépő – infók itt