in ,

Panaszok, amelyeket az elmúlt időszak körülményei okozhatnak

A pandémiával együtt járó bezárások miatt sokan kényszerültünk home office-ba, és ezzel kicsit elvesztettük a kontrollt a kijelző előtt töltött órák figyelésével. Elmaradt a szemnek az a megszokott pihenési ideje, amíg eljutunk a munkahelyünkre, és onnan hazaérünk. Sajnos ez még akkor is súlyos szemészeti panaszokat tud okozni, ha sikerült is elkerülnünk, hogy megfertőződjünk. Emiatt érdemes megnézetni a szemeinket, hogy kideríthessük, okozott-e bármi panaszt, tünetet, esetleg elváltozást a sok kijelző nézés. A Premium Vision szakembere, Kiss Szilvia, vezető optometrista, kontaktológus összegyűjtötte, milyen problémák jöhetnek elő a jelenlegi életmódunk során.

A digitális kijelzők okozta szemfáradtság vagy látáspanaszok egy létező fogalom. Ez egy tünetegyüttes, ami nagyon szerteágazó tüneteket foglal magába.

Rizikófaktorok és okok

Miközben digitális kijelzőket nézünk, a szemünknek gyakran többet kell dolgoznia. A digitális kijelzők egyedi karakterisztikája és a magas vizuális igény eredményeképpen sokkal könnyebben alakul ki bármilyen látással kapcsolatos panasz. A korrigálatlan látásproblémák súlyosbíthatják a digitális kijelzők okozta szemfáradtságot. Nagy a különbség, hogy egy digitális kijelzőt nézünk vagy egy nyomtatott lapot. A számítógépen megjelenő betűk gyakran nem olyan precízek és élesek, csökken a kontraszt a betű és a háttér között, és a vakító fény valamint a reflexió a kijelzőn megnehezítheti annak nézését.

JÁTSSZ ÉS NYERJ! LOTTÓZZ AKÁR INGYEN!
Próbáld ki MOST és nyerj valódi pénzt!

Az olvasnivalóval bezárt szögek és távolságok is teljesen mások egy ilyen munkakörülménynél, mint az általánosan használt testtartás olvasásnál vagy írásnál. Ennek az lesz az eredménye, hogy a kijelző nézése további követelményeket támaszthat a látásunkkal kapcsolatban, mind a fókuszálás, mind a szemmozgások terén. Továbbá, még a kisebb látásproblémák is jelentősen befolyásolhatják a komfortérzetet és a teljesítményt kijelzőhasználat közben. A korrigálatlan vagy alulkorrigált látásproblémák jelentősen hozzájárulhatnak a kijelző használatkor jelentkező szemfáradtsághoz. Még azoknál is, akiknek van szemüvegük, vagy kontaktlencséjük, de nem az ideális monitortávolsághoz lett felírva. Néhányan furcsa szögbe billentik a fejüket, miközben monitoroznak, mert nem a megfelelően lett kiválasztva a szemüvegük, vagy közelebb hajolnak a monitorhoz, hogy tisztán lássák. Ez a testtartás izomgörcsöket vagy fájdalmat okozhat a nyakon, a vállon vagy a háton.

A legtöbb esetben a digitális kijelző okozta szemfáradtság tüneteit az okozza, hogy a feladat vizuális igényei meghaladják a szem képességeit. A legnagyobb rizikónak azok vannak kitéve, akik két órán át vagy még tovább ülnek monitor előtt napi szinten.

Tünetek:

A leggyakoribb tünetek, amiket a kijelzők okozhatnak:

 • Szemfájdalom
 • Fejfájás
 • Homályos látás
 • Száraz szemek
 • Nyak és vállfájdalom.

Ezeket a tüneteket okozhatja:

 • Gyenge megvilágítás
 • A kijelző vakító fénye
 • Nem megfelelő távolság a monitortól
 • Helytelen testtartás
 • Korrigálatlan látásproblémák
 • A fentiek kombinációja

Az, hogy valaki milyen mértékben tapasztalja meg a vizuális tüneteket, gyakran a vizuális képessége szintjétől és a digitális képernyő előtt töltött időtől függ. A korrigálatlan látásproblémák, mint a távollátás és az asztigmia, a szem fókuszálási képességének elégtelensége vagy a szem koordinációs képessége, és az élet előrehaladtával történő változások a szemben, mint a presbyópia, mind hozzájárulhatnak a kijelző használat közben kialakuló szemészeti tünetekhez.

A szemészeti tünetek, amiket ilyenkor tapasztalunk, csak átmenetiek, és csökkenni fognak, amint befejeztük a képernyő bámulását. Ettől függetlenül, páran tapasztalhatják az éleslátás csökkenését, távolba nézéskor homályos látást az után is, hogy felkeltek a kijelző elől. Ha semmit nem tesznek a probléma okának megszüntetésére, a tünetek folytatódnak, és rosszabbodhatnak a későbbi képernyőhasználat közben.

További információ: https://www.facebook.com/premiumvisionbp

Forrás: American Optometric Association (2021): Computer vision syndrome

Szólj hozzá!
Hirdetés

Országos Meteorológiai Szolgálat Főobszervatórium kiállítás – infók itt

Óbudai Zsinagóga A legrégebbi budapesti zsinagóga belépő – infók itt