in

Pár meghökkentő érdekesség Medveczky Ilonáról

Hirdetés

Ma 75 éves a revü koronázatlan királynője, Medveczky Ilona. Íme néhány érdekesség a táncosnőről.

Kőbányai MÁV-telepi munkáscsaládból származik, ahol roppant nagy szegénységben éltek. Mindig édesapjának szeretett volna bizonyítani. Az érzéketlen géplakatos hét hónapig rá sem nézett kislányára, mert ő fiút szeretett volna. A kislány háromévesen döntötte el, hogy primadonna lesz.

Hétéves korától a tánc játszotta életében a főszerepet, sokszor éjfélkor ért haza, mert az Erkel Színházban táncolt statisztaként. Egy válogatást követően felvették az Állami Balettintézetbe. Fellépett Európa nagyvárosaiban, valamint Las Vegasban. Hamarosan ő lett Magyarország egyik legkeresettebb revütáncosnője. Koreográfusként is dolgozott, de több magyar filmben is szerepelt táncosként, elnyerte a Miss Balaton címet is.

1974-ben férjhez ment az Ausztriában élő Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis német herceghez, aki homoszexuális volt (egyes források állítása szerint köztudottan). Sohasem éltek együtt, a névházasság Medveczky Ilonának az osztrák állampolgárságot, a nyugatra való szabad távozás lehetőségét nyújtotta. 2004-ben váltak el, férje 2006-ban hunyt el.

Az 1989-es rendszerváltozás után hazatért, azóta különféle társadalmi és médiaeseményeken szerepel, így védnöke és díszvendége volt a 2007-es budapesti Sisi-Bálnak, amelyet Erzsébet királyné születésének 170. és koronázásának 140. évfordulójára rendeztek. 2004-ben érdemes művész címet kapott. A Szombat esti lázban (2006, 2008) is zsűrizett, majd nyugdíjba vonult.

Az első magyar szexszimbólumok egyike volt, több száz udvarlóval. Halála előtt szerelmet vallott neki Szenes Iván, a leghíresebb magyar dalszövegíró is.

Huszonnégy évet élt dr. Nagy Richárddal (1928-2009), aki 1974 és 1983 között az MTV elnöke volt. A férfi 2009-ben bekövetkezett halála után a család arra kérte Medveczkyt, hogy ne jelenjen meg a temetésen, de ő ennek ellenére részt vett a gyászszertartáson.

Medveczky Ilonát idős korában is úgy tartják számon, mint egy kortalan nőt. A legtöbb vele foglalkozó írás, televíziós műsor megemlíti, hogy a díva mondhatni semmit sem öregedett az elmúlt évtizedek során. Hetvenegyedik születésnapja után azt nyilatkozta, hogy 16 éves kora óta nem változott az alakja.

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

A rendőrség délelőtt közölte – öt órán belül elfogták

Így nézett ki Medveczky Ilona 1983-ben – érdekes videó