Pár meghökkentő érdekesség Medveczky Ilonáról

Hirdetés

Ma 75 éves a revü koronázatlan királynője, Medveczky Ilona. Íme néhány érdekesség a táncosnőről.

Kőbányai MÁV-telepi munkáscsaládból származik, ahol roppant nagy szegénységben éltek. Mindig édesapjának szeretett volna bizonyítani. Az érzéketlen géplakatos hét hónapig rá sem nézett kislányára, mert ő fiút szeretett volna. A kislány háromévesen döntötte el, hogy primadonna lesz.

Hétéves korától a tánc játszotta életében a főszerepet, sokszor éjfélkor ért haza, mert az Erkel Színházban táncolt statisztaként. Egy válogatást követően felvették az Állami Balettintézetbe. Fellépett Európa nagyvárosaiban, valamint Las Vegasban. Hamarosan ő lett Magyarország egyik legkeresettebb revütáncosnője. Koreográfusként is dolgozott, de több magyar filmben is szerepelt táncosként, elnyerte a Miss Balaton címet is.

1974-ben férjhez ment az Ausztriában élő Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis német herceghez, aki homoszexuális volt (egyes források állítása szerint köztudottan). Sohasem éltek együtt, a névházasság Medveczky Ilonának az osztrák állampolgárságot, a nyugatra való szabad távozás lehetőségét nyújtotta. 2004-ben váltak el, férje 2006-ban hunyt el.

Az 1989-es rendszerváltozás után hazatért, azóta különféle társadalmi és médiaeseményeken szerepel, így védnöke és díszvendége volt a 2007-es budapesti Sisi-Bálnak, amelyet Erzsébet királyné születésének 170. és koronázásának 140. évfordulójára rendeztek. 2004-ben érdemes művész címet kapott. A Szombat esti lázban (2006, 2008) is zsűrizett, majd nyugdíjba vonult.

Az első magyar szexszimbólumok egyike volt, több száz udvarlóval. Halála előtt szerelmet vallott neki Szenes Iván, a leghíresebb magyar dalszövegíró is.

Huszonnégy évet élt dr. Nagy Richárddal (1928-2009), aki 1974 és 1983 között az MTV elnöke volt. A férfi 2009-ben bekövetkezett halála után a család arra kérte Medveczkyt, hogy ne jelenjen meg a temetésen, de ő ennek ellenére részt vett a gyászszertartáson.

Medveczky Ilonát idős korában is úgy tartják számon, mint egy kortalan nőt. A legtöbb vele foglalkozó írás, televíziós műsor megemlíti, hogy a díva mondhatni semmit sem öregedett az elmúlt évtizedek során. Hetvenegyedik születésnapja után azt nyilatkozta, hogy 16 éves kora óta nem változott az alakja.

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super