in

Peterdi Pál 23 éve hunyt el – emlékezzünk a humoristára!

Peterdi Pál sportoló, edző, sportújságíró, humorista, író 2000. november 20-án hunyt el.

Fiatalon a Magyar Athletikai Club úszójaként, vízilabdásaként kötötte össze életét a sporttal. 1948-ban az óbudai III. kerületi Torna és Vívó Egylet vízilabdaedzője, majd úszóedző lett, 1963-67 között az öttusa-válogatott felkészítésében dolgozott sikeresen.

A sportolás és az egészséges életmód lelkes szószólója volt, a tenisz mellett a futás is kedvelt sportjai közé tartozott. Nevéhez fűződik a kocogómozgalom hazai elindítása is.

Sportújságíróként a Népsport, a Képes Sport és a Labdarúgás munkatársaként mutatkozott be. Humorral, egyedi stílusban írt műveivel később szélesebb közönség elé is kilépett. Emellett állandó szerzőként jelentkezett karcolatokkal, humoreszkekkel a rendszerváltás előtti idők kedvelt szatirikus hetilapjában, a Ludas Matyiban, valamint a Rádiókabaréban. Évekig ő írta a Füles magazin interjúrovatát.

Kulturális érdemeit 1983-ban Karinthy-gyűrűvel, újságírói munkásságát 1984-ben Rózsa Ferenc-díjjal, 1989-ben Erzsébet-díjjal, 1994-ben Aranytoll díjjal ismerték el, és ugyanebben az évben Ezüstgerely életműdíjjal honorálták kiemelkedő szakmai tevékenységét. A kerület kulturális és sportéletében kifejtett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként, 2001-ben Óbuda-Békásmegyer – posztumusz – díszpolgári címét adományozták neki.

Szólj hozzá!

Vajda János: A Balaton partján

Koós János – A szívem egy vándorcigány