in

Retro csemege – Africana csoki

A Retro csemege rovatunkban Maci az Africana csoki következik.

A „földimogyorós nugátszerű termék” sejtelmes megnevezés ellenére gyerekkorunk  egyik legkedvesebb csokiszerű édessége  volt az Africana. A narancssárga csomagolás és a fekete pálmafa tette igazán egzotikussá ezt a csokinak álcázott valamit.

Az Africana feliratán nem hazudtak, nem áltatták a kedves fogyasztókat, a felirat felhívta szüleink figyelmét arra, hogy amit a kosarukba tesznek, az távol van a csokitól, főleg a mai artizán / kézműves / fairtrade kakaóbabból készült ínyencségektől.- áll az nlc.hu anyagában.

A retro gastro blog így ir a csemegéről. A ’80-as évek magyar édessigépiarának egyik nagy vállakozása volt, hogyan lehet csokoládé és mogyoró nélkül mogyorós csokit előállítani. Ennek a kezdeményezésnek az eredménye lett az Africana. Olcsó volt, édes és határozottan ehető. A piros mogyoróst persze meg sem közelítette, de hát ez valószínűleg nem is volt cél. Mi csokinak hívtuk, bár még a csokiszerű termék szintet sem érte el. Nem baj, akkor ezt így szerettük. (A termék a Kiváló Áruk Fóruma minősítéssel rendelkezett!!)

A mogyorós csokik sorát gazdagította az Africana is, letisztult és emlékezetes dizájnjával elég sokáig jelen volt az boltok polcain. Újabban már nem látjuk. Bár az is lehet, hogy nem jó helyen keresünk. – szerepel a kisalfold.hu anyagában.

Jó hír, hogy egyes helyeken lehet kapni, igaz megújult az Africana – új recept, több tejjel…

A metszetek oldal is ír a csemegéről.

Nem tagadom gyerekkorom kedvenc csokija, a mogyoró és a csokoládé tökéletes házasításával, nevezhetném inkább csokis mogyorónak –  a nugátszerű termék megnevezés helyett – mert az arányok sokszor ezt tükrözték. Megjelenése igencsak egyszerűre sikeredett, a szaharai homokra sugalló narancssárga alapon megjelenő pálmafa sziluett nem egy bravúros design, mégis azonnal észrevehetővé tette az ABC-k polcain,  a pálmafa pedig belecsempészett egy kis melegséget kicsiny szürke hétköznapjainkba, pláne ha beleharaptunk az olvadt csokiba! Afrika kevésszer jelent meg akkori életünkben, s minden lehetőséget megragadtunk hogy legalább képzeletben megtehessük az utat az óázisokkal teletűzdelt fekete kontinens felé –  “Párduc oroszlán gorilla, makákó, bambusznád, majomkenyérfa, kókuszdió, szavannák, fekete nők” és AFRICANA csoki! 🙂

Az akkori idő csokoládéinak talán egyik remeke a Budapesti Édesipari Vállalat Csemege Gyárában készülgetett s egyedülállóan földimogyorót tartalmazott, így nem lett a 70-es évektől virágkorát élő, közkedvelt piros mogyorós közvetlen konkurenciája, jól megfértek egymás mellett a boltok polcain.

A csokoládét beválogatták az elit klubba – megkapta a KIVÁLÓ ÁRUK FÓRUMA védjegyet, így már nem volt kérdés hogy minőséget kaptunk, ettünk.  Aztán egy ideig eltűnt mindenhonnan, későbbi újravirágzása a 2000-es évek elejére tehető.  Kizöldült a pálmafa, a sivatagi homokban meg homokbuckákat épített a szél, a nugátszerű termék kakaós tejtáblává változott. Állítólag a recept is új, már csak nyomokban találunk benne mogyorót…helyette inkább több tejet kapunk! Az is valami…de azért örömteli hogy ez a legenda is tovább él! 🙂 Csoki meg volt, csoki van és csoki lesz is –  – Africaban is!

Szólj hozzá!

Reményik Sándor: Napsugár pogány templomban

Ez gyönyörű!! A tehetség öröklődött! Így énekli Dolhai Attila lánya a saját dalát