in

Retro csemege: Dianás cukorka

Retro csemege rovatunkban most a Dianás cukorka téma.

„Erényi Béla gyógyszerész Diana márkanéven hozott forgalomba mentolos sósborszeszt, amit 1907-ben védjegyeztetett és “Diana sósborszesz és kozmetikai cikkek” névre hallgató üzletében árult. Erényi amerikai stílusú reklámkampányt indított a Diana népszerűsítésére, amely végül ki is szorította a piacról a Brázay-féle készítményt.

A Diana Ipari és Kereskedelmi Rt. 1910-ben – a gyártási jogokkal együtt – megvásárolta Erényi boltját, s ettől kezdve a zuglói Angol utcai üzemben készült a Diana sósborszesz, valamint egy sor vegyészeti, gyógyszerészeti, kozmetikai cikk és cukorka. Valószínűleg onnan került ki először a szemenként külön csomagolt “Dianás cukorka” is”.

Valószínűleg minden generáció azt hiszi, hogy a Dianás cukorka az ő gyerekkorának terméke volt, így vagyunk ezzel mi is, és gondolunk vissza a ’70-es évek Dianás cukorkájára.

Csomagolása az elmúlt 30 évben mit sem változott: egyesével fehérítetlen selyempapírba tekerve, az egyik végén megsodorva.

Ára darabonként 20 Fillér volt. A sósborszesz egy cukor burkon belül helyezkedett el. Két fajtában létezett: csokoládé bevonatú, és natúr.

Általános iskolában többször próbáltunk Dianás cukorkától berúgni, de sosem sikerült. Egyszer 20 darabbal próbálkoztam, de még csak nem is szállt a fejembe. Mindegy is, nagyon szerettem, és szeretem mai napig. A Dianás cukorka a nagy túlélők egyike, karrierje már majdnem 100 éves.

Szólj hozzá!

Edda Művek – A torony

Koronavírus – Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól – íme a részletek!