in

Retro csemege: Donald rágó

Retro csemege rovatunkban most a Donald rágó téma.

A ’70-es ’80-as évek egyik szimbóluma. Darabja 3 Ft volt, amiből bőven kijött egy zacskó Dunakavics, vagy két Sportszelet. Szóval nem volt olcsó, nem is nagyon jutottam hozzá.

Egy-egy ilyen rágót egész nap képesek voltunk rágni; ebédnél a tányér szélén pihent, majd ismét vissza a szájba. Mivel ritkán jutottam hozzá, így donaldos képeim sem igen voltak, amiket viszont cserélgettünk az iskolában. Telente a Műjégpályán a kemping asztalról árusított portékák között megtalálható volt a Donald rágó is.

Többed magammal hosszasan vártunk a kemping asztalnál, hátha valaki vesz egyet, és a csomagolópapírt képpel együtt elhajítja. És voltak ilyenek! Ezeket a képeket gondosan összegyűjtöttük, hogy aztán cserélgethessük az osztályban. Idővel megjelentek a szagos radírok is, melyek megszólalásig emlékeztettek a Donald rágóra, és szintén fontos részévé váltak az aslótagozatos szubkultúrának (alsó – szub!!).

“… Józsika soha nem talált két azonos képregényt benne. Mert a Donald rágó igazi csalija a három, maximum négy kockás kis comics volt, melyekben korrekt kis történeteket mesélt el Walt Disney. Bár Józsika Donald rágónak nevezte, a Disney család más szereplői is megjelentek a történetekben. Miki egér, Foxi és Maxi.”

Az urbanlegends.hu kínzó kérdése a jelenből: A Pecsa bolhapiacán tényleg kapni még bontatlan példányokat? És ha ott nem, akkor hol? Vajon létezik még ehető példány? Vagy már csak “egyszer régen, nagyon régen, Donald rágót rágott Reagan”?

Szólj hozzá!

Derült égből apa sorozat – a tartalom

Donászy Magda: Búcsú az óvodától