Retro csemege rovatunkban most a krumplicukor a téma.
A krumplicukor az egyik legrégebbi édességünk, tört fehér színe és édes íze nagymamáinknál töltött nyarakat idézik.
A krumplicukor kemény, de ha ráharapnak egy falatkára, akkor omlós. A krumplicukor édes, de nem gejl, nem émelyítően édes, hanem eltelíti a gyermeki lelket. A krumplicukor fehér, nagy kockákra van vágva, de ha harapdálod a fogaiddal, akkor sokáig kitart, nem tűnik el a szádban, mint semmise.
A krumplicukor legfontosabb jellemzője az volt, hogy a legolcsóbb volt az édességek közül, így relatíve a leggyakrabban juthattam hozzá. Egy nagy darab krumplicukor 50 fillérbe került és egy fél napon át lehetett harapdálni és nyalogatni.
Krumplicukor készítése házilag – krumplicukor recept
A krumplicukrot nemigen szokás házilag előállítani, ugyanis a munkálatok komoly kémiai tudást is igényelnek. Az első lépés a burgonyakeményítő lebontása.
Az alapanyagot hígított savval, magas nyomás alatt felfőzik. Az oldatot aztán lepárolják, hogy a lehűlés után megkapják a kikristályosodott terméket.
Ezt aztán tetszés szerint alakítják. Általában táblákba préselik.