in

Retro csemege: Téli fagyi

Retro csemege rovatunkban most a Téli fagyi téma.

telifagyi
Isteni finom nassolnivalók- AJÁNLJUK!

A ’70-es évek szocialista édességiparának egyik remeke (mely a mai piacgazdaságban is velünk maradt): a téli fagyi. A közértekben és ABC-kben a pénztár melletti kis fehér rácsos polcokon lehetett fellelni, de kizárólag a téli hónapokban. Ha megpillantottam a pénztár melletti polcon, addig nem tágítottam, amíg édesanyám kosarába nem tehettem.

A pénztár közelsége ilyenkor nekem kedvezett, mivel édesanyám a közért ezen területén már csak kisebb vitákba mert bocsátkozni velem, mivel a pénztáros néni és a sorban állók általában csatlakoztak a kettőnk között kialakuló vitába, és ilyenkor legtöbbször az én pártomat fogták: „Milyen egy önző anya! Nézzék, a Filtolból több dobozzal is vett magának, de a gyereknek egy kis csokoládéra is sajnálja a pénzt.” … és hasonlók.

A közértben mindig számíthattam a felnőttek és a pénztáros néni szolidaritására, így kezdtem elszemtelenedni: volt, hogy rögtön két téli fagyit is követeltem, hisz nyáron is kétgombócos fagyi járt nekem. És édesanyám kosarában mindig volt valami, amivel kivívta a sorban állók és a pénztáros néni rosszallását, így a két téli fagyi is hamar a kosarába került. A téli fagyi nem tartozott az édességipari csúcstermékek közé, mégis nagyon vonzott, hogy télen is tudok fagyit enni. A fekete csoki záró réteg volt a fagyi legízletesebb része, de kedveltem a tölcsér aljáig meghúzódó kakaós krémet is. A kakaós krémet csak erős nyelvizmokkal lehetett nyalni, aki ilyenekkel nem rendelkezett az együtt harapta a tölcsérrel. A közért kijáratánál azonnal kiszabadítottam a tölcsért a celofán csomagolásból, hogy az utcán büszkén nyalhassam, hátha a járókelők azt gondolják, hogy hagyományos fagyi (amit télen egyébként nem lehetett kapni, így senki nem gondolhatta), és hadd irigykedjenek.

A téli fagyi túlélte a rendszerváltást, a hazai édességipar jelentős átrendeződését, és mai napig az élelmiszer termékpalettát szinesíti. Nagy örömömre a héten a Ráday utcai CBA-ban a megszokott helyen, a pénztár melletti polcon leltem rá. A minőség a régi, az ára már nem 2,40, de még mindig méltányos: 69 Ft.

Szólj hozzá!

Edda Művek – A torony

Koronavírus – Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól – íme a részletek!