in

Retro csemege: Téli fagyi

Retro csemege rovatunkban most a Téli fagyi téma.

telifagyi
Isteni finom nassolnivalók- AJÁNLJUK!

A ’70-es évek szocialista édességiparának egyik remeke (mely a mai piacgazdaságban is velünk maradt): a téli fagyi. A közértekben és ABC-kben a pénztár melletti kis fehér rácsos polcokon lehetett fellelni, de kizárólag a téli hónapokban. Ha megpillantottam a pénztár melletti polcon, addig nem tágítottam, amíg édesanyám kosarába nem tehettem.

A pénztár közelsége ilyenkor nekem kedvezett, mivel édesanyám a közért ezen területén már csak kisebb vitákba mert bocsátkozni velem, mivel a pénztáros néni és a sorban állók általában csatlakoztak a kettőnk között kialakuló vitába, és ilyenkor legtöbbször az én pártomat fogták: „Milyen egy önző anya! Nézzék, a Filtolból több dobozzal is vett magának, de a gyereknek egy kis csokoládéra is sajnálja a pénzt.” … és hasonlók.

A közértben mindig számíthattam a felnőttek és a pénztáros néni szolidaritására, így kezdtem elszemtelenedni: volt, hogy rögtön két téli fagyit is követeltem, hisz nyáron is kétgombócos fagyi járt nekem. És édesanyám kosarában mindig volt valami, amivel kivívta a sorban állók és a pénztáros néni rosszallását, így a két téli fagyi is hamar a kosarába került. A téli fagyi nem tartozott az édességipari csúcstermékek közé, mégis nagyon vonzott, hogy télen is tudok fagyit enni. A fekete csoki záró réteg volt a fagyi legízletesebb része, de kedveltem a tölcsér aljáig meghúzódó kakaós krémet is. A kakaós krémet csak erős nyelvizmokkal lehetett nyalni, aki ilyenekkel nem rendelkezett az együtt harapta a tölcsérrel. A közért kijáratánál azonnal kiszabadítottam a tölcsért a celofán csomagolásból, hogy az utcán büszkén nyalhassam, hátha a járókelők azt gondolják, hogy hagyományos fagyi (amit télen egyébként nem lehetett kapni, így senki nem gondolhatta), és hadd irigykedjenek.

JÁTSSZ ÉS NYERJ! LOTTÓZZ AKÁR INGYEN! Próbáld ki MOST és nyerj valódi pénzt!

A téli fagyi túlélte a rendszerváltást, a hazai édességipar jelentős átrendeződését, és mai napig az élelmiszer termékpalettát szinesíti. Nagy örömömre a héten a Ráday utcai CBA-ban a megszokott helyen, a pénztár melletti polcon leltem rá. A minőség a régi, az ára már nem 2,40, de még mindig méltányos: 69 Ft.

Szólj hozzá!
Hirdetés

Edda Művek – A torony

Koronavírus – Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól – íme a részletek!