Retro tárgyak: Hahota újság

Hirdetés

Retro tárgyak rovatunkban a Hahota újságot vettük elő.

A Hahota gyerekeknek szóló zsebkönyv jellegű magyar vicclap, ami 1980–1992 között jelent meg negyedéves rendszerességgel. Összesen 48 darab számból állt. Szerkesztője Somosi Ágnes volt.

1991–1992 között Lutra Lapok néven jelent meg. Hahota évkönyv is létezett (felelős szerkesztője Horváth Mihály volt) 1992-ben rövid ideig (ISSN 1215-6183).

A Hahota nemcsak vicceket, humoreszkeket tartalmazott, hanem rendszeresen képregényeket is közzétett magyar képregényrajzolóktól (Dargay Attila, Sajdik Ferenc,Lehoczki István, Szitás György, Endrődi István, Földes Vilmos stb.) illetve külföldi képregényrajzolóktól is (visszatérő képregényfiguráik voltak Pif és Herkules, Pifu, Placid és Múzó).

Értéke felbecsülhetetlen.

Bíró Zoltán  blogger így írt a kiadványról: “Egyszer volt, hol nem volt … azok a 80-as évek. Még kis ficsúr voltam (1988-ban születtem), de akkoriban a könyveknek és magazinoknak értékük volt. Megtartotta mindenki az ilyen dolgokat – ezért a 90 -es évek elején én is kezembe foghattam ezeket a nagyszerű kis zsebkönyveket. Kölcsön kellett kérjem őket: annyira tetszett. Rengeteg viccekkel, képregényekkel és rejtvényekkel szórakoztatott minket. Alapjában véve ez gyermekeknek készült: de meg vagyok róla győződve, hogy a felnőttek is vették. Egyedi volt, jól megszerkesztve, megírva … és a rajzok: profik voltak.”

“Ha netalán neked is van legalább egy példányod: keresd meg és lapozd át. Elemezve rájössz: hogy a 80 -as években a minőségre fektették a hangsúlyt. Nem volt olyan, hogy itt -ott üresen hagyták az oldalt, vagy hogy több reklám legyen benne, mint tartalom. … talán jobbak voltak a szakemberek. Szerették készíteni őket. Nem a pénz hajtotta őket: hanem a profizmus. (értem ezalatt a szerkesztőket és a rajzolókat) Sokan a viccekért vették: tele voltak tömve vele. Értéke szerintem felbecsülhetetlen.”

[total-poll id=11169]
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super