1

Szabó Gyula: “Nagy színész az lehet, aki…”

Hirdetés

A Népszabadság 2005-07-15-én Otthonról haza címmel közölt írást, aminek alcíme: Szabó Gyula Kossuth-díjas színész 75 éves. Mutatjuk az anyagot.

„Itt a Buga Jakab!” Valószínűleg ezt hallotta legtöbbet a ma hetvenöt éves, Kossuth-díjas Szabó Gyula. A Tenkes kapitányabeli szerepe kapcsolódott az arcához, a hangjához leginkább. Pedig rengeteg színházi szerepe m ellett ism erhették őt a tévéből, például Bubó doktor, Columbo felügyelő, a Dallas Claytonjának hangjaként vagy a Magyar népmesék narrátoraként, hogy a Pum ukli-sorozat asztalos Eder mesteréről vagy Frakkról ne is beszéljünk.

Ma már keveset játszik, legutóbbi premierje A vád tanújában volt az International Buda Stage-en.

Nem akar leülni Szabó Gyula, azt mondja, egész életében talpon volt napi 15 órát. Ilyen a mestersége. A próbán, a szinkronban, a filmgyárban, a rádióban, a színpadon. – Ma már kicsit lassabb vagyok, mint a mai fiatalság – mondja. – Jön a böjtje annak, amit végigálltam .

Beszélgetésünk csapongó: szinte egyszerre emlékezne a főiskolás évekre, a csúcsidőszakra, a Kazimir Károly vezette Tháliára vagy legutóbbi színházára, a székesfehérvári Vörösmarty Színházra. Meg persze szinkronra, filmre. Szóba kerül az is, hogy egy éve aranydiplomát kapott a főiskolán, ahol ötven éve diplomázott.

Bár mindig a színház volt neki az első, filmezett, szinkronizált, rádiózott eleget. A Magyar népmeséket harminc éve mondja, nem rég vettek fel újabb részeket, és júniusban kapott érte életműdíjat a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A mesemondáskor kunszentmártoni nagyapjának hanghordozását, humorát idézi.

– Kis káosz van az agyamban a hetvenöt évtől, de főként a jóra emlékszem – mondja. – A sok szeretetre, ami kilencedik gyerekként is kísért Kunszentmártonban és azóta is mindenütt.

Annak ellenére a jóra emlékszik, hogy igazmondása mindig bajba sodorta. Legutóbb akkor nem nézték jó szemmel, mikor Fehérváron elmondta: szerinte nem jó a kiválasztott darab nyári előadásnak. – Pedig úgy éreztem Fehérvárral kapcsolatban: otthonról jöttem, hogy itthon legyek. Sokan ezt értékelték. Kaptam díjakat, kitüntetéseket eleget.

A betegsége és a színház felújítása óta nem nagyon játszik Fehérváron Szabó Gyula, annál inkább a Földessy Margit vezette IBS-ben. Nem mondaná, hogy könnyen tanulta meg Ä vád tanúja nyolcvanoldalas szövegét; az évek alatt ellustul az ember agya – állítja.

Míg beszélgetünk, bejön Pálma, Szabó Gyula felesége, és a frissen érkezett tévéújságból elkezdi sorolni, miket vetítenek a jubileumi születésnapra a tévében. Mikor kimegy, Szabó Gyula megjegyzi, még nem rendezte el magában a múltat. A színház a színész harctere, és diadalt kell szülni nap mint nap – teszi hozzá azt, amit már biztosan összegzett. Ahogy arról is beszélgetünk, hogy a színészetet cirkuszi artistamutatványnak tartja.

– Nagy színész az lehet, aki járt a pokolban, az önismeret poklában – mondja. – Én végigjártam.

Klikk és nézd meg, hogy jelent meg az anyag anno a lapban.

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super