in

Szakmájának nagysága volt – elhunyt Szalay Zoltán

2017. február 14-én hajnalban, életének 82. évében elhunyt Szalay Zoltán, fotóriporter, aki Latinovits Zoltántól, Presser Gáboron át, Gobbi Hildáig számos kiváló művész portréját készítette el. Szalay Zoltán 1935. május 16-án született Budapesten. A Fővárosi Fotó riportosztályánál 1954-ben lett fotós. – áll a maimanohaz.blog emlékezésében

Később dolgozott fotóriporterként a Rádióújságnál, a Tükörnél, képszerkesztőként, rovatvezetőként a Magyar Hírlapnál, a Kurírnál és a Blikknél is. 1995-től szabadúszó fotóriporterként tevékenykedett. Oktatott a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolában és a Kaposvári Egyetemen is.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás szellemi atyja, ötletgazdája és harminc éven át – kisebb megszakítással – a kiállítások rendezője volt. Kiemelkedő tehetségét számos hazai és külföldi kiállításon bizonyíthatta. Munkásságát elismerték egyebek mellett Táncsics Mihály-díjjal (2000), Pulitzer-emlékdíjjal (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével (2008).

Nem történt az utolsó fél évszázadban olyan a magyar sajtófotóban, amiben ne lett volna benne, akár fényképezésről, akár kiállítás szervezésről, akár lapkészítésről lett légyen szó. – írta Szalayról Kincses Károly a Képes Beszéd programsorozatunk ajánlójában.

Szólj hozzá!

Nyugodjon békében – emlékezzünk Szalay Zoltánra

Dolgozz a Budapesti Operettszínházban – itt egy újabb lehetőség