in

Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál 2016 – fellépők, programok itt

Hirdetés

Komoly- és könnyűzenei koncertek, kiállítások, könyvbemutatók és izraeli vacsoraest várja szeptember 1-jétől két hónapon át az érdeklődőket a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon.

A fesztiválon elsősorban szegedi, a városból elszármazott vagy a településhez kötödő művészek lépnek föl – mondta Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a csongrádi megyeszékhelyen a kulturális rendezvénysorozatról csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

A programok, melyek ízelítőt adnak a magyar és a magyar-zsidó kultúrából az új zsinagóga köré csoportosulnak, amely a mai napig a város legjobb akusztikájú hangversenyterme – közölte az elnök.

A komolyzenei hangversenyek közül Lednitzky András kiemelte Lux Erika zongoraművész, Alexander Ivanov és az Europaisher Synagogalchor szeptember 6-i A zsinagóga hangjai című koncertjét.

Másnap Back to the roots (Vissza a gyökerekhez) címmel Nógrádi Gergely, Fekete László és Zucker Immánuel ad kántorkoncertet, a produkció az Akropolisz Táncegyüttessel közreműködésével Temesváron is látható lesz majd.

A fesztivál rendszeres résztvevője a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely a Vaszy Viktor Kórussal és a szabadkai Pro Musica Kamarakórussal közösen idén Mendelssohn-esttel lép föl. Az előadást a szegedi mellett a vajdasági város zsinagógájában is bemutatják majd.

A zenei tanulmányait Szegeden kezdő Onczay Csaba gordonkaművész visszatérő vendége a fesztiválnak, szeptember 21-én fiával, Onczay Zoltánnal ad hangversenyt. A Spanyolországban élő magyar zongoraművész Székely István a Belgrádi Zsidó Kamarazenekarral koncertezik, a komolyzenei produkciók sorát pedig Csanádi László, a zsinagóga orgonistája zárja október végén.

A fesztivál nyitókoncertje a Molnár Dixieland Band A swing csillagai című produkciója lesz Szulák Andrea és Falusi Mariann közreműködésével. Fellép a rendezvénysorozaton Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla Gershwintől Bernsteinig címmel, szeptember 26-án Zorán, október végén Bródy János koncertezik a zsinagógában.
A fesztivál hagyományos záróeseménye az izraeli vacsoraest, melyet idén november 5-én rendeznek.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Zorán jótékonysági koncertet ad Miskolcon

Munkát keresel? Ha nem szeretnél bajba kerülni, ezt olvasd el