in

TV Maci: íme 15 érdekesség a kedvencről

Hirdetés

A TV Maci először 1963. április 15-én jelent meg az MTV-n és az Esti mese szignálfilmje volt.

1964. október 23-án van a TV Maci hivatalos születésnapja, ami nem az első tévés szerepelése, hanem Bálint Ágnes születésnapja.

Az 1960-as és 70-es évek Tévémaciját Lengyel Zsolt terve alapján Köber Tibor alkotta meg. Az 1980-as években Koch Auréltól új formát kapott. A játékát Valérkát is lecserélte egy Csutkababára.

A Tévémaci könyvekben is szerepelt: 1970-ben Bálint Ágnes: Jó éjszakát maci! című könyvében, 1983-ban Bálint Ágnes új könyvet írt a TV Maci: Én vagyok a TV Maci címmel.

Az első bábfilmek bent a házban játszódnak, ezeket Kende Márta és munkatársai készítették. A TV Maci már az 1960-as években kedvence lett a gyerekeknek. A színesben megjelent TV Maci már a kertben is játszott, de akkor már kisebb volt a nézettsége. Minden nap 19.10-kor volt az Esti mese.

A TV-Maci bábfigura megtervezése és elkészítése több hónapig is eltartott. Ám Foky Ottó szerint a siker titka nemcsak ez.

“A maci mindig is divat volt. Talán nem is volt olyan gyerek, akinek ne lett volna mackója….” – avatta be a siker receptjébe Foky Ottó az Aktív riporterét.

Sokat változott TV-Maci

A TV-Maci a hatvanas évek óta sokat változott. Bundája színe világosabb lett és kis barátján is időről – időre alakítottak.

“Ezt a macit azért terveztem egy jellegzetes magyar mesefigurával, Paprikajancsival, hogy legyen kivel eljátszania az esti mesét.” – mesélte Foky úr. És Jancsi pedig nagyon rendes, mert mindig felül a végén és azt mondja: Pszt! Aludjatok gyerekek!

Koch Aurél TV Macijának is lejárt az ideje. Rudi Zoltán kijelentette: meg kell reformálni a gyerekek kedvencét. Az MTV elnöke utasítást adott, a bábfigura „újragondolására”.

„Határozottan ragaszkodnék a Tévémacihoz! Együtt repültünk a súlytalanságban. A szívemhez nőtt ez a figura, és szerintem sokan így vagyunk ezzel az országban” – vélekedett Farkas Bertalan.

Endrei Judit viszont csak apró módosításokat végzett volna rajta.

A megújított TV Macit Foky Ottó készítette a Pannónia Filmstúdióban, 1982-ben kockázós bábfilmtechnikával.

2012. április 15-én menesztették a TV Macit és helyette új változat készült. Az újratervezett TV Maci már nem egyedül ül le esténként a képernyő elé, hanem testvérével és a kor szelleméhez igazodva számítógépezik is.

Ez az új változat azonban nem aratott sikert sem a tv-nézők, sem az internethasználók körében, ezért négy hónap után levették a képernyőről, és újra elfoglalta a korábbi helyét Foky Ottó figurája.

Íme egy videó a TV maciról.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Egy Koncz Zsuzsa előadás, amit sokan megkönnyeznek

Péter Szabó Szilvia így énekli A régi ház körül slágert