in

Várható időjárás 2018. augusztus 20-án

Várható időjárás 2018. augusztus 20-án
Hirdetés

A tartós hőség miatt csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre.

Hőség – Országszerte kánikulára figyelmeztetnek

Az MTI-hez hajnalban eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a napi középhőmérséklet főként az Alföldön, illetve a városokban meghaladhatja a 25 Celsius-fokot. Vas, Zala és Nógrád megye kivételével az egész országban elsőfokú a figyelmeztetés.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 31 és 35 fok között alakul. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő. A sok napsütés mellett csak néhol alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zápor, zivatar környezetében átmenetileg megerősödhet a szél.

Korábbi hírek augusztus 20 időjárása kapcsán

Augusztus 20. – Sok napsütés és nyárias meleg várható a hosszú hétvégén

Sok napsütés várható az ünnepi hosszú hétvégén 30 fok feletti maximumokkal. Csak helyenként fordulhat elő zápor, zivatar. A szél zivatarok környezetében lehet erős vagy viharos. Az augusztus 20-ai központi rendezvényeket várhatóan nem zavarja meg veszélyes időjárási jelenség – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Pénteken sok napsütés várható. Elsősorban az ország keleti felében valószínű helyenként zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-20 fok között várható, de helyenként ennél is hűvösebb lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 28-32 fok között valószínű.

Szombaton is napos idő lesz, elsősorban a déli és az északkeleti határvidéken alakulhat ki néhol zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 14-20 fok lehet. Napközben 29-33 fokig melegszik a levegő.
Vasárnap is napos idő lesz, néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 15-21, a maximumhőmérséklet 29-33 fok között alakul.

Augusztus 20-án, hétfőn sok napsütés várható, legfeljebb egy-egy helyen fordulhat elő zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 14-20 fok lesz. Napközben 28-33 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Budapest térségében a következő napokban gomolyfelhős, napos idő várható. Vasárnap fordulhat elő zápor, esetleg zivatar, egyébként nem valószínű csapadék. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. Hajnalban 18, délután 32 fok körül alakul a hőmérséklet.

– MTI –

Íme a szombati jelentés

   Időjárási helyzet Európában:

Európa nagy részén magasnyomás dominál, aminek hatására általában sok napsütés, kevés felhő jellemző, csupán helyenként jelennek meg gomolyfelhők az égen, de ezekből sem alakul ki számottevő csapadék. Eseménydúsabb az időjárás kontinensünk északnyugati országaiban. A Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget között ciklon örvénylik, ami mentén erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor.

Kissé keletebbre egy másik alacsonynyomású képződmény is található, melynek hidegfrontjához kapcsolódó vékony felhősáv a Balti-tenger északi részétől egészen Közép-Európáig húzódik. Ezen hidegfront mögötti területeken a hőmérséklet visszaesett, az Egyesült Királyságban 15, 20, Francia- és Németország egyes részein csupán 18, 24 fokot mérnek. A front előtt viszont többnyire 30, 33 fokot mutatnak a hőmérők a délutáni órákban. A legmelegebb az Ibériai-félsziget déli vidékein van, ott a csúcshőmérséklet néhol a 35 fokot is meghaladja. A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig döntően anticiklon alakítja, így kevés felhőre, sok napsütésre számíthatunk.

  Várható időjárás az ország területére vasárnap estig:

Estig a gomolyfelhőkből helyenként alakulhat ki zápor, zivatar, majd csökken a felhőzet, és éjszaka nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható. Vasárnap túlnyomóan napos idő lesz kevés gomolyfelhővel, és csupán kis eséllyel lehet csapadék. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de vasárnap az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon időnként megélénkülhet. Zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 33 fok között alakul.

– MTI –

Hirdetés

Szólj hozzá!

Augusztus 20. – Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Augusztus 20. – Sokat változott az ünnep az elmúlt évszázadokban