in

Volt egyszer egy Sokol rádió

A Sokol egy szovjet tranzisztoros rádiómárka, mely az 1960-as, 1970-es években volt kapható.

Eredeti orosz felirata СОКОЛ, export felirata pedig SOKOL volt. Legismertebb típus a Sokol-403 illetve a Sokol 404-es, ezek a típusok számos országokba is eljutottak pl. Oroszország, Magyarország, Jugoszlávia, Korea…

Rádiózni szokol? Rádiód a Sokol. – hallhattunk a szlogent Árkus József Parabola című televíziós műsorában, majd azt láttuk, hogy a készüléket vízbe merítik, kiveszik és az ugyanúgy működik tovább. A szovjet gyártmányú, Sólyom névre hallgató rádió elsősorban arról volt nevezetes és lett ezért viccek tárgya is, hogy bármilyen körülményt kibírt, működőképes maradt.

JÁTSSZ ÉS NYERJ! LOTTÓZZ AKÁR INGYEN! Próbáld ki MOST és nyerj valódi pénzt!

Olyan volt, mint amilyennek a diktatúra tűnt az 1980-as évekig. Másrészt a hiánygazdaság tipikus terméke is volt: mivel nagy rádióválaszték nem volt, a vásárlók nem tudtak mit tenni, ezt a készüléket ették meg és használták. Még akkor is, ha időnként recsegett.

És előfordult olyan is, hogy befőttesgumival vagy cipőfűzővel kellett összefogni a rádió hátuljára erősített lapos elemeket. Ugyanis, ha kifogyott a Sokolból az elem, akkor zsebtelepeket erősítettek rá kívülről. Fekete vagy barna bőrtokban hordták, amelynek sajátos illata is volt. – áll at ntf.hu anyagában.

 

Szólj hozzá!
Hirdetés

Magyarok, akikre büszkék vagyunk kvíz 42. – megy a telitalálat?

Magyarok, akikre büszkék vagyunk kvíz 85. – megy a telitalálat?