in

Volt egyszer egy Sokol rádió

A Sokol egy szovjet tranzisztoros rádiómárka, mely az 1960-as, 1970-es években volt kapható.

Eredeti orosz felirata СОКОЛ, export felirata pedig SOKOL volt. Legismertebb típus a Sokol-403 illetve a Sokol 404-es, ezek a típusok számos országokba is eljutottak pl. Oroszország, Magyarország, Jugoszlávia, Korea…

Rádiózni szokol? Rádiód a Sokol. – hallhattunk a szlogent Árkus József Parabola című televíziós műsorában, majd azt láttuk, hogy a készüléket vízbe merítik, kiveszik és az ugyanúgy működik tovább. A szovjet gyártmányú, Sólyom névre hallgató rádió elsősorban arról volt nevezetes és lett ezért viccek tárgya is, hogy bármilyen körülményt kibírt, működőképes maradt.

Olyan volt, mint amilyennek a diktatúra tűnt az 1980-as évekig. Másrészt a hiánygazdaság tipikus terméke is volt: mivel nagy rádióválaszték nem volt, a vásárlók nem tudtak mit tenni, ezt a készüléket ették meg és használták. Még akkor is, ha időnként recsegett.

És előfordult olyan is, hogy befőttesgumival vagy cipőfűzővel kellett összefogni a rádió hátuljára erősített lapos elemeket. Ugyanis, ha kifogyott a Sokolból az elem, akkor zsebtelepeket erősítettek rá kívülről. Fekete vagy barna bőrtokban hordták, amelynek sajátos illata is volt. – áll at ntf.hu anyagában.

 

Szólj hozzá!

Magyarok, akikre büszkék vagyunk kvíz 42. – megy a telitalálat?

Magyarok, akikre büszkék vagyunk kvíz 85. – megy a telitalálat?