in

Zenthe Ferenc – Már életében halhatatlanná vált

Zenthe Ferenc (1920-2006). Az alábbi cikk Kelecsényi László írása, ami a Filmvilág lapban jelent meg 2006-ban. Idézzük fel ezt.

Már életében halhatatlanná vált – azaz fel kellett őt támasztani. Valamikor az ötvenes-hatvanas évek fordulóján történt. A Szabó család egyik mellékszereplőjeként a népszerű sorozat akkori írói a Dunába fullasztották a Szabó Icu körül legyeskedő fiatalembert. Ám nem számoltak a közönséggel. A hallgatók addig példátlan módon visszakövetelték, s a szerzők kénytelen-kelletlen új szerepkörben visszaírták az immár 47 (!) éve futó rádiós szappanoperába Zenthe Ferencet.

Akkor már hősként tisztelték. 1954 elején a Rákóczi hadnagyában tűnt fel, mint jó kedélyű kuruc vitéz, hogy kort és egyenruhát váltva kisvártatva egy „szocerett” (2 x 2 néha 5) daloló hőseként azonosuljanak vele. Aztán törökverő Gábor diákként végleg szívünkbe zártuk. Alig két esztendő leforgása alatt Zenthéből sztár lett – legalábbis hazai viszonyaink között. Pedig nem volt sem magas, sem szívtipróan hódító jelenség. Valamit mégis tudott, amire nemcsak a nézőtér gyöngédebb nemhez tartozó része érzett rá. Olykor egy-egy félresikerült, sematikus filmdolgozat nagyobb teret nyújt az egyéniség rejtett arculatának megmutatására.

A Fapados szerelem ártatlanul megvádolt tanárnője ügyében igazságot szerez: egyenes ember, ami a szívén, az a száján, s ha kell, az asztalra csap. Nem csoda, hogy nemsokára ő lesz a magyar filmekben az ügyeletes rendcsináló. A török után a labancokat is elpáholja. Eke Máté, a Tenkes kapitánya – televízió-történeti legenda a hatvanas évek első feléből. A kamaszoknak szánt sorozat korabeli ifjú nézői már a nyugdíjkorhatárt súrolják, de még mindig a kortalan Zenthe Ferencet látják fiatalságot idéző álmodozásaikban.

Megtalálja őt az első magyar tévé-szappanopera stábja is. A Szomszédok Takács taxisofőrje a Szabó család Kárpáti újságírójának édestestvére. Nyugalom és méltóság áradt belőlük, tartást lehetett tanulni tőlük – ha már az iskolákban ezt elmulasztották megtanítani a gyerekeknek. Közben eljátszotta élete legfontosabb filmszerepét. A Jób lázadása főszerepében a biztos halála tudatában is a szeretet parancsát követő idős zsidó férfi alakját örökre emlékeinkbe véste.

S mintha valóban halhatatlan volna: halála után síron inneni üzenetként megszólalt még néhányszor az elnyűhetetlen Szabó család legidősebb közreműködőjeként.

Szólj hozzá!

Ritkaság! Interjú Takács Marika, bemondóval

Abigél film – íme a szereplők névsora