in

Zorán így kommentálta a váratlan hírt

Hirdetés

Megszűnt a Metró című anyag 1972. szeptemberben jelent meg.

Váratlan hír: 12 éves fennállás után, megszűnt a legelsőként alapított magyar beatzenekar, a nagy sikereket megért Metró együttes. Zorán Sztevanovity szeptember végén az idén tavasszal alapított új együttes, a Taurus-Ex basszusgitárosaként mutatkozik be.

Zorán idáig a dallamos popzene képviselőjeként volt ismert, a Taurus viszont a kemény rock-muzsikát választotta stílusául. A változás tehát meglepő. Okairól így beszél Zorán:

– Már 1969 óta minden évben felmerült bennem, hogy megszüntetem a Metrót, és valami egészen mást, gyökeresen újat csinálok. Egyszer sem volt lelkierőm, hogy megtegyem, túl sok érzelmi szál fűzött a Metróhoz, amit még szinte gyerekfejjel alapítottam. Most megtört a jég, elképzeléseim egybeestek Béláék meghívásával. Abbahagytam a szólózást, és áttérek a basszusgitározásra. A Taurus-Ex szólógitárosa, Radics Béla szuggesztív és virtuóz gitáros. Nagyszerű vele játszani. Most egyszerre megvalósíthatom sok-sok elképzelésemet, amit csak ebben az összeállításban lehet végrehajtani.

– Nem kár a Metróért?

– A Metró népszerűsége sosem múlik el. Ott dübörög a föld alatt, és ezt a nevet most már meg kell hagyni neki.

– Gondolod, hogy a Taurus-Ex is olyan hosszú életű lesz, mint amilyen a Metró volt?
– A nagy beatnépvándorlás idején a T.-Ex stabil sziget. Ha én olyan sorsdöntő lépésre szántam el magam, hogy a Metrót feloszlattam, ez csak azért történhetett meg, mert meggyőződésem, hogy ez az új ügy stabil és hosszú életű.

A Taurus legnépszerűbb tagja Radics Béla, a „gitárkirály”.

– A hatvanas évek elején – mondja –, a beat hőskorában együtt kezdtünk zenélni Zoránnal, a műfaj két ellentétes pólusán. Az idő rengeteget változtatott mindkettőnkön, ennyi év után eljutottunk egymáshoz. Nagy örömmel muzsikálunk, és ennél nincs fontosabb. Különben munkánk van szakadásig. A napokban két rádiófelvételt készítünk, szeretnénk, ha ez a két szám rövidesen megjelenne kislemezen. Októberben és novemberben szinte állandóan a lemezgyár stúdiójában leszünk; ugyanis egyszerre két nagylemezt veszünk fel. Közben végig a szezonban játszunk két klubban, szombaton és vasárnap a Metró klubban, csütörtök esténként pedig a csepeli Radnóti Művelődési Házban.

(hegedős)

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés
Jöjjön Zorán és Kovács Kati Játssz még duettje.

Zorán és Kovács Kati: Játssz még

Zorán: Szabadságdal