in

2022. augusztus 20 – augusztus 20 programok Budapesten

2022. augusztus 20 – augusztus 20 programok Budapesten

Kulturális kikapcsolódást is ígér az augusztus 20-ai ünnepi hétvége

A Divat & Design Fesztivál workshopokkal, előadásokkal, tematikus sétákkal és pop-up üzletekkel várja az érdeklődőket. Míg a Bálnában a hazai designé, addig a Nehru-parton az irodalomé lesz a főszerep: a Művészkertben szerzői esteket, felolvasó színházi előadásokat és koncerteket is élvezhetnek az irodalom- és kultúrakedvelők.

Irodalmi örökségünk népszerű zenészek és színművészek együttműködésében kel új életre. Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából zenés felolvasószínházzal várja az érdeklődőket Ugron Zsolna, Hegedűs Bori, Tempfli Erik és Balla Eszter. A Petőfi200 produkcióban pedig Tasnádi Bence és Mészáros Blanka színművészek idézik meg a költő-forradalmár és Szendrey Júlia szerelmét, Zságer Balázs zenei közreműködésével. A kortárs hazai irodalom egyik legnépszerűbb próza- és forgatókönyvírójának, Bereményi Gézának a szövegei Hrutka Robi és Für Anikó tolmácsolásában lesznek hallhatók. A magyar irodalom rajongói mindemellett Háy Jánossal, Kepes Andrással és Tolnai Ottóval is találkozhatnak a Duna-parton, de nem lesz hiány a koncertekből sem: a közkedvelt Szabó Balázs Bandája mellett fellépnek a Lázár tesók, a Platon Karataev és Ohnody.

A filmkedvelők két premiert is elcsíphetnek a Művészkertben. A Frici & Aranka című alkotás a 19. század eleji Budapestre repíti vissza a nézőket A pezsgő fővárosi életet és a virágzó kávéházi kultúrát Karinthy Frigyes és Böhm Aranka szerelmén keresztül idézi meg. A Külön falka kisjátékfilm a börtönviselt apa és kislánya egymásra találását mutatja be. A családtörténet elnyerte az idei Magyar Mozgókép Fesztivál fődíját. A Művészkert házigazdája Juhász Anna irodalmár lesz.

A Nehru-parton a művészeteké, a Bálnában a divat és a designé lesz a főszerep. Augusztus 20-án és 21-én -változatos programlehetőségekkel- várják a látogatókat, akik kézműves foglalkozásokon, fenntarthatósági programokon, valamint figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek rész. A workshopokon keresztül a gyerekek és a felnőttek egyaránt megismerkedhetnek a hazai divat-és formatervezőkkel. Az előadásoknak, beszélgetéseknek köszönhetően pedig közvetlenebb kapcsolat, valódi párbeszéd alakulhat ki a szakmában dolgozók és a hazai designipar iránt érdeklődők között.

Népszerű klasszikus dallamok és a legnagyobb operettslágerek várnak mindenkit a Szent István Napon

A magyar komolyzenei élet képviselői, valamint az operett és a musical világának legnagyobb hazai sztárjai egyaránt képviseltetik magukat az idei Szent István Nap rendezvényein. A Panorama Classical színpada a Gellért-hegyen a Filozófusok kertjében, az Operett Korzó pedig a Pesti Vigadó előtt várja a látogatókat augusztus 19-21. között.

Idén is páratlan zenei élményeket és meghitt hangulatot ígérnek a Panorama Classical rendezvényei augusztus 19-e és 21-e között. Az esemény helyszíne a Filozófusok kertje, ahol a nyitott színpad háta mögött a budai várra, a Parlamentre és a Bazilikára egyaránt pazar kilátás nyílik. A koncerteket a látogatók kényelmes babzsákokból és puha pokrócokról élvezhetik, miközben a helyszíni vendéglátók a finom falatokról és a hűsítő italokról is gondoskodnak.

Az eseményen a klasszikus zene rajongói többek közt a Danubia Zenekar kamaraformációinak, a Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekarának, valamint a HM Fúvószenekarának koncertjeit élvezhetik, míg a jazzkedvelők más egyéb fellépők mellett a Modern Art Orchestra és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakos hallgatóinak muzsikájában gyönyörködhetnek.

Az operett szerelmeseit a pesti belvárosba, a Vigadó téri Operett Korzó színpadához várják – itt az Operettszínház művészei a legnépszerűbb előadásaikból (pl. Rozsdalovag és Fránya Fridából, Boris Vian dalokból, valamint musicalslágerekből) adnak majd elő részleteket. Amíg az idősebbeket és fiatalabbakat zenés kvízjáték, hangszersimogató és rajzfilmslágerek várják, addig a táncoslábúak az Erdőfű zenekar táncházára rophatják.

Az Operett Korzó műsorvezetői Bálint Ádám, Nádasi Veronika és Polyák Lilla. Augusztus 20-án a látogatók hazánk egyik legismertebb operett- és musicalszínészével, Dolhai Attilával is találkozhatnak, aki az idei évben a Szent István Nap művészeti programjainak egyik nagykövete.

Fergeteges koncertek és óriási buli várható a Szent István Nap nagyszínpadain

Négy különböző helyszínen várják a könnyűzene szerelmeseit augusztus 18-21. között a Szent István Nap programsorozatán. A Retro Tabán, a Road Movie Live, a Szabadrét Fesztivál és az Utcazene Fesztivál színpadain a magyar zenei élet olyan ismert előadói lépnek fel, mint Nagy Feró és a Beatrice, az EDDA művek, az Ivan&the Parazol vagy a Csík zenekar.

Idén Magyarország születésnapját, – a Szent István Napot – húsznál is több programhelyszínen, több száz programmal és változatos műsorkínálattal ünnepeljük. Az augusztus 18-tól 21-ig tartó rendezvénysorozaton négy különböző helyszínen számos könnyűzenei koncert várja a kikapcsolódni vágyókat.

A Retro Tabán népszerű, az idősebb és a fiatalabb korosztály által egyaránt jól ismert dallamokkal kecsegtet, és a rendezvénysorozatra kultikus helyszínen, az évtizedekre visszanyúló pop-rock koncerthagyományokkal rendelkező Tabánban kerül majd sor. A fellépő zenekarok között a rock zenei élet legismertebb klasszisai, többek közt: Deák Bill Gyula, Nagy Feró és a Beatrice, Hevesi Tamás, Török Ádám és a Mini, a Takács Tamás Dirty Blues Band, valamint az EDDA Művek is megtalálhatók.

A Műegyetem rakparton kap helyet a Road Movie Live, amelynek a keretein belül népszerű hazai zenekarokat és előadókat arra kértek, hogy a számukra legkedvesebb tájakat, utcákat, tereket, városokat vagy régiókat elevenítsék fel dallamaikkal. A Road Movie Live eseményén többek között az Ivan&the Parazol, a Kaukázus, a Bohemian Betyars, a Hiperkarma és a Kelemen Kabátban zenekarokkal találkozhatnak a látogatók. A Szabadrét Fesztivál szervezői az elektronikus és az élőzene szerelemeseire egyaránt gondoltak. A fesztiválnak teret adó Erzsébet téren zenével és piknikkel várják a szórakozni vágyókat kora délutántól estig. A hazai fellépők mellett 360 fokos fotózás, silent disco, tűzzsonglőrök és festőprogram is várja a helyszínre kilátogatókat.

Azok se csüggedjenek, akik külföldi előadókat hallgatnának a hétvégén, mert az Utcazene Fesztivál és Foodtruck Show programsorozatnak köszönhetően erre is lesz lehetőség. A zenehallgatás közben természetesen az étel élvezetének is hódolhatunk – a rendezvényen ugyanis a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a város legmenőbb foodtruckjai költöznek be a Szabadság térre és a környező utcákba, hogy garantált legyen a szórakozás.

Varázsligetté alakul a Városliget

Varázslatos kalandok várják a Városligetbe látogatókat augusztus 20-a és 21-e között. A programsorozat a Vajdahunyad várától egészen a Kós Károly sétányig tart majd, ahol igazi csodákban lehet részük kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Hercegnőkben, gólyalábasokban és artistákban nem lesz hiány, de még a lézerlövészetet is alkalmunk nyílik kipróbálni.

A budapesti Vajdahunyad vára igazi Varázsligetté változik a Szent István Napnak köszönhetően. Két napon át csodák és izgalmak váltják egymást kiváló családi programnak ígérkezve. A kulturális programokon túl a gyerekek játékos honvédségi bemutatókkal ismerkedhetnek, így például a lézerlövészetet is kipróbálhatják majd.

Nem lesz hiány a kulturális programok terén sem: a Tintaló Társulás a cirkusz és a bábszínház varázslatos egyvelegével várja az érdeklődőket. A mesékről a Simorág TánCirkusz gondoskodik, akik élőzenével színesítve a műsort minden korosztályhoz szólnak. Várják a leendő hercegeket és hercegnőket is, hogy kitanulhassák eme mesterségek minden csínját-bínját, mindeközben pedig önképző artistákból álló cirkuszi társulaton ámulhatunk, hála a Tűzmadarak Varázslatos vásári mutatványainak, de találkozhatunk István és Gizella óriásbábjaival is.

A Varázslatos Mesék birodalmában mesekiállítás, cirkuszi játszóház, tekergőtér és különböző előadások várják a kicsiket és a gyereklelkű felnőtteket egyaránt, a Varázs Várban pedig a régi, vásári életet tapasztalhatják meg az arra járók.

Több száz programlehetőség közül válogathatunk az idei Szent István Napon

Családi és gyermekprogramokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint hagyományos magyar ízekkel várják a látogatókat az államalapítás ünnepén, a Szent István Nap rendezvényein augusztus 18-21. között. A húsznál is több rendezvényhelyszínen több száz program között válogathatunk majd főváros-szerte.

Magyarország születésnapjának méltó megünneplését a Szent István Nap húsznál is több programhelyszíne, többszáz programja és változatos műsorkínálata teszi lehetővé. A „fesztiválhangulatot” többek közt koncertek tucatjai, könnyűzenei csemegék, valamint ismert és népszerű hazai és külföldi előadók biztosítják majd a nemzet fővárosában, Budapesten.

Retro Tabán fellépői között hazánk rockéletének klasszisai – többek közt: Deák Bill Gyula, Nagy Feró és a Beatrice, Hevesi Tamás, Török Ádám és a Mini, Takács Tamás Dirty Blues Band, valamint az EDDA Művek – kaptak helyet, míg a Road Movie Live Műegyetem rakparti helyszínén a fiatalabbak érdeklődésére számot tartó Ivan&the ParazolKaukázus, Bohemian Betyars, Hiperkarma, és a Kelemen Kabátban lépnek fel. A Szabadréten a legjobb DJ-ké és az elektronikus zenéé lesz a főszerep, amíg az Utcazene Fesztiválon elsősorban külföldi előadókkal ismerkedhetünk.

A programkínálat gerincét a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-ai ünnepnap programja a zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődikezt követően kerül sor a Magyar Honvédség Légi Parádéjára, Kapisztrán téren pedig különleges hadászati bemutatókat és kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

A hagyományos hadi technológiák rajongói az 1927-ben épült Pannónia hajót csodálhatják meg, és az idén is megtekinthető az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonat. Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg nemzetünk ikonikus sportolóival a Sporthősök programsorozat keretein belül ismerkedhetünk.

 A Szent István Nap szervezői idén is gondoltak a magyar gasztronómia szerelmeseire: míg a hagyományos fogások kedvelőit a Magyar Ízek Utcája és a Csárdafesztivál várja, addig az ínycsiklandó street foodokat a Food Truck Show standjainál kóstolhatják meg az érdeklődők.

A rendezvény tavalyi sikerére való tekintettel újra megrendezik a Divat&Design Fesztivált a Bálnában, ahol a látogatók a legrangosabb magyar tervezőkkel találkozhatnak, kipróbálhatják kézügyességüket a kézműves foglalkozásokon, továbbá fenntarthatósági programokon és figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek. A Nehru-parton idén is megnyitja kapuit a Művészkert – itt sehol máshol nem látott egyedi zenei produkciók, filmvetítések és érdekes beszélgetések várják az irodalom és a kultúra szerelmeseit.

A gyermekkel érkezőknek a városligeti Varázsliget programkínálatából érdemes szemezgetniük, míg a népi kultúra szerelmeseit a nagy hagyományokkal bíró Mesterségek Ünnepe várjaFülbemászó klasszikus dallamokért a Gellért-hegyi Panoráma Classical színpadához, az operettslágerekért pedig a Vigadó téri Operett Korzóra lesz érdemes kilátogatni.

A Szent István Nap rendezvényeinek ékköve az idei évben is az augusztus 20-ai tűzijáték.

Bővebb – 2022. augusztus 20 – augusztus 20 programok Budapesten

Szólj hozzá!

2022. augusztus 20 – programok Nagymaroson

2022. augusztus 20 – koncertek Budapesten

Back to Top

Ad Blocker Detected!

Advertisements fund this website. Please disable your adblocking software or whitelist our website.
Thank You!