in

A hólyaghurut kialakulásának okai és kezelése

Mi okozza az akut és a visszatérő hólyaghurut kialakulását? Milyen lépésekből áll a vizsgálat? Hogyan lehet kezelni? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

A hólyaghurut jellemző tünetei közé tartozik a gyakori vizelési kényszer és az égő, csípő érzéssel távozó vizelet. Sokszor előfordul, hogy csak cseppenként ürül a vizelet, és akár véressé is válhat. Amennyiben jelentkeznek a panaszok, minél hamarabb szakemberhez kell fordulni, mert az elhúzódó hólyaghurut komolyabb betegségeket is okozhat. A megfelelő kezelés kiválasztása szakorvosi feladat, érdemes minél hamarabb bejelentkezni a Belvárosi Orvosi Centrumba.

 

A tünetek jelentkezése esetén fel kell keresni egy szakorvost

 

Kínzó panaszokkal jár az akut és a visszatérő hólyaghurut, amelyet baktériumok okoznak. Visszatérő hólyaghurutról akkor lehet beszélni, ha a betegség évente két alkalomnál többször fordul elő. 

 

Ahogy már korábban említettük, a tünetek jelentkezése esetén fel kell keresni egy szakorvost, hiszen az elhúzódó gyulladás komolyabb betegségeket okozhat, amelyek gyógyulása sokkal több időt vesz igénybe. A kezeletlen hólyaghurut a férfiak esetében a prosztatagyulladásnak is talaja lehet.

 

A gyulladást leggyakrabban az E. coli okozza

 

A gyulladást leggyakrabban az E. coli okozza, mely baktérium a bélben megtalálható, és a húgycsőbe kerülve fertőzést okoz. A kialakulásának kockázatát növeli a hüvelyflóra meggyengülése. A hüvelyflóra helyreállítása tehát rendkívül fontos annak érdekében, hogy a hólyaghurut ne alakuljon ki.

 

A köznyelv felfázásnak hívja azt az esetet, amikor a hideg hatására alakul ki hólyaghurut. Azonban ebben az esetben a hideg csak közvetett tényező, hiszen valójában baktériumok okozzák a fertőzést. Ismert olyan változata is a hólyaghurutnak, amely intim együttlétet követően alakul ki. Ennek hátterében az áll, hogy az intenzív és gyakori szexuális aktus mechanikus irritációval jár együtt, valamint felborul a hüvely savas kémhatása. Mindez pedig gyulladást eredményezhet. Továbbá állhat a háttérben szexuális úton átvihető kórokozó is, amely további súlyos problémákat okozhat.

 

A megelőzésnek nagyon fontos szerepe van

 

Mindenképpen ki kell vizsgálni a gyakran visszatérő hólyaghurut okait. Szükség van vizeletvizsgálatra és hasi, kismedencei ultrahangvizsgálatra is. Ritka esetben hólyagtükrözésre és szükség van. Az okok kiderítését követően lehet megállapítani, hogy az adott esetben pontosan milyen kezelésre van szükség.

 

A megelőzésnek azonban nagyon fontos szerepe van, amely életmódbeli szokásokból áll, valamint bizonyos esetekben antibiotikum rendszeres szedéséből. Kiegészítő kezelésre tőzegáfonyát, valamint abból készült gyógyhatású termékeket javasolnak. Mindemellett a hólyaghurutra hajlamosak számára ajánlott sok folyadékot fogyasztani és rendszeresen probiotikumokat szedni.

Szólj hozzá!

Terasz, kert, szabadság, nyári este – mi kell még? Megfelelő világítás!

Fűtési lehetőségek elektromos konvektorral