in

Terasz, kert, szabadság, nyári este – mi kell még? Megfelelő világítás!

Még jó idő van – bár tompul a napsugarak ereje -, még mindig van tartalék a nyárban. Most kell még kihasználni a frissítő esték semmivel sem helyettesíthető hangulatát: pihenni, beszégetni, feltöltődni a teraszon, ami a második nappaliddá vált. 

 

Ha a terasz lett a második nappalid, akkor kell a fény, kellenek a mennyezeti lámpák! 

 

A terasz a kertes házban élők számára csaknem egyenértékű a nappalival. Ez egyben azt is feltételezi, hogy felszereltség szempontjából is vetekszik azzal. Ahogy beltéren a beltéri mennyezeti lámpák alapvetőek, úgy a teraszon a kültéri változatok alkalmazása a kézenfekvő. Szerencsére a kínálatban az Alkonylámpánál a beltéri mennyezeti lámpák mellett a kültéren felszerelhető változatok is nagy számban megtalálhatóak.

 

Ezen világítástechnikai eszközök az év minden időszakában a hasznunkra vannak, hiszen legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, sötétedés után kellenek a fények. Tavasszal és nyáron, valamint ősz elején nagyon sokan töltik az estéjüket a teraszon: olvasnak, pihennek, vacsoráznak, beszélgetnek. Ezen tevékenységek egyik részéhez pedig fény kell.

Miért lényeges a megfelelő világítás létrehozása?

 

Amennyiben a terasz lett a második nappalid, akkor fontos a megfelelő megvilágítás létrehozása is. Mivel itt töltöd a szabadidőd nagyobb részét, mindenképpen olyan világítástechnikai eszközökre lesz szükséged, amelyekkel a legoptimálisabb világítást létrehozhatod.

 

Milyen az optimális világítás? Olyan, ami az adott tevékenység elvégzéséhez szükséges. Egy kötetlen beszélgetéshez, vagy a pihenéshez elegendő a hangulatvilágítás. Ha olvasni, kötni, varrni szeretnél, akkor koncentrált fény kell. Viszont ha vacsoráznál, akkor ahhoz általános világítás dukál. Ahány fajta fény, annyiféle a megoldás. Az ideális fények teszik majd komfortossá a teret, támogatják a látást.

 

A terasz megvilágításának lehetőségei

 

A teraszvilágítás pontos megtervezése legalább annyira fontos, mint a belső terek világítási rendszerének a meghatározása. A kültéri lámpák sokféleségének eredményeképpen ez nem fog különösebb gondot jelenteni a számodra. Ha eleve szereted az időd jelentős hányadát a teraszodon vagy a kertedben tölteni, azokat rendezgetni, akkor az esztétikus kültéri lámpák elhelyezése sem okoz majd fejtörést.

 

Ha a terasz a 2. otthonod, akkor itt is engedd nyugodtan szabadjára a kreativitásodat. Néhány példa arra, hogy milyen alternatívák közül választhatsz:

 

  • Kültéri mennyezeti lámpák
  • Masszív állólámpák
  • Falikarok
  • Spotlámpák
  • Kerti reflektorok
  • Napelemes lámpák 

 

Egyet azonban ne feledj: csakis LED fényeket használj!

 

Ezt a tanácsot neked is érdemes megfogadni, mert a LED technológia lesz a garancia arra, hogy az energiafelhasználás 80 százalékkal kevesebb legyen. A hagyományos izzók lecserélésével olyan előnyöket szerezhetsz, amelyeket te sem hagyhatsz figyelmen kívül. 

 

A terasz akkor válik a második nappaliddá, ha kényelmes, biztonságos. Tölts minél több időt a teraszon, mert az ősz már ott toporog a közelben.

Szólj hozzá!

Aradszky László – Isten véled, édes Piroskám

A hólyaghurut kialakulásának okai és kezelése