in

Bergengócia fesztivál Vásárosnamény 2022- Íme a fesztivál részletei!

BERGENGÓCIA FESZTIVÁL Vásárosnamény – Csaroda – Márokpapi – Beregdaróc

2022. július 13-14., 16-17.

Vásárosnamény-Gergelyiugornya, Tisza-part- Csaroda református templom – Márokpapi Római katolikus templom – Beregdaróc Görög katolikus templom.

BERGENGÓCIA

Tréfás földrajzi név ami távoli, mesés, a térképen nem szereplő vidéket jelöl. Számos magyarázata közül az a legvalószínűbb, amely a debreceni diáknyelv körébe utalja, s a történelmi Bereg és Ung megyék összevonásából makaronikus, latinos formában képzett gúnyoros elnevezésnek tartja. ( ld. még ungot- berket bejár) – forrás : Néprajzi lexikon

A Beregi Bergengócia Hazánk egyik legvízjártabb, ártéri- és vadakkal teli tölgyerdőkkel gazdagított kistája, ahol az évszázados népi – és egyházi építészet, néphagyományok, helyi ételek italok kincsestára nyílik az idelátogató elé.

Immáron második alkalommal rendezik meg egyszerre több helyszínen a Bergengócia Mesefesztivált. Ha nincs még programod a nyárra és szeretnéd a szünidőt a családdal kellemes környezetben tölteni, akkor gyertek és fedezzétek fel a Szatmár-Bereg vadregényes táját, hogy megannyi kulturális élménnyel gazdagodjatok.

Minden, ami a meséről szól, megtalálható a fesztiválon. Bámulatos hangulatot varázsolnak az égig érő gólyalábasok, mutatványosok, zsonglőrök, utca és bábszínházasok. A gyermekek imádnak kincseket keresni, rejtélyeket megoldani. A szervezők izgalmas meselabirintussal és kincskereső kalandokkal várják a kicsiket, de a nagyokat is közös játékra invitálják, hogy a fantázia világába repítsék őket.

A sárkányhajókból felfedezheted a festői szépségű, nyugodt vizű Tisza környezetét, a hőlégballon pedig a magasba repít, ahonnan ámulatba ejtenek a Bereg csodálatos természeti szépségei.

Az étkek utcája – népek étkei igazi gasztronómiai élményt kínál a Felvidék, Kárpátalja és Erdély konyháiból. A kirakodóvásár szintén pompás portékákat ígér.

A határon túli magyar zenekarok, Charlie és Rúzsa Magdi koncertjei fantasztikus hangulatot biztosítanak a programsorozathoz.

Táncház a kárpátaljai Kokas Bandával, középkori udvar-lovagok, hercegnők, interaktív játékok – lesz itt minden. Zoárd Vezér Jurtája, a honfoglalás kori bemutató igazi történelmi időutazást ad a gyermekeknek, szülőknek egyaránt.

A szervezők a rendezvény bevételéből a háború menekültjeit támogatják majd. Ha szeretnétek szállást foglalni a Tisza-part üdülőövezetében komfortos emeletes faházak bérelhetők.

 

Bergengócia fesztivál Vásárosnamény 2022

 

Szólj hozzá!

Szerelem és más bajok 62. rész magyarul videa – nézd meg online

10 Első Emelet dal, amit mindig jó hallgatni