in

Hasznos tudnivalók a fatermékekhez használt csavarokról

A különböző faanyagokhoz és projektekhez különféle csavartípusok szükségesek, és akkor tudsz gyorsan és könnyen haladni a munkával, ha a megfelelő termékeket alkalmazod. Ráadásul a megfelelő méret, a hossz és átmérő, valamint az alapanyag is bonyolítja egy kicsit a választást.

A Káplár fatelep csavarkínálatában az egyszerű facsavartól a speciális rögzítő elemek sokféle terméktípus megtalálható. A cég ezenkívül a fa- és építőanyagok széles választékát kínálja, így akár gyalult termékekre, akár fenyő fűrészárura, akár szigetelőanyagra, akár tetőfedő eszközökre van szükséged, érdemes körülnézni a webáruházukban.

 

Mit szükséges figyelembe venni a csavarméret kiválasztásánál?

 

Elsősorban a fa vastagsága határozza meg a csavar hosszát, hiszen minél vastagabb, annál hosszabb rögzítő elemre van szükség a stabilitás megteremtéséhez. Fontos az is, hogy kül- vagy beltéri projektről van szó, hiszen a kültéri felhasználás esetén rozsdamentes acélból készült, vagy korrózióálló bevonatú termékeket célszerű alkalmazni a hosszú élettartam érdekében. 

 

Azt is mérlegelni kell, hogy milyen terhelésnek lesz kitéve az építmény, és ennek megfelelően kell kiválasztani a rögzítőelemet. Kemény anyagokhoz erősebb, vastagabb eszközök szükségesek, míg puhább fáknál vékonyabbak is elegendőek lehetnek. Tehát a fafajta is meghatározza a döntésünket.

 

A különböző csavartípusok és felhasználásuk

 

  • A forgácslapcsavarok rendszerint acélból készülnek, és nagyon éles hegyük van. Főként gipszkarton falak és mennyezetek szereléséhez, könnyűszerkezetek összeállításához használják őket. Süllyesztett fejű, sárgított, kiváló minőségű termékek, amelyek egyszerűen a felületbe süllyeszthetőek.
  • Az önmenetes faszerkezeti csavarokat speciális hegyű kialakítás jellemzi, amely lehetővé teszi, hogy előmenet nélkül egyszerűen befúrjuk őket. Ácsszerkezetekhez, faszerkezetekhez, játszótéri elemek összeszereléséhez egyaránt alkalmazhatóak. Attól függően, hogy rendelkeznek-e korrózióálló bevonattal vagy sem, használhatjuk őket kül- vagy beltéren. 
  • Az építőcsavarok vastag és erős szerszámok, amelyeket fatermékek szorosan történő rögzítéséhez használnak. Különböző fejtípusokkal rendelkeznek, és a faanyagtól függően lehetnek rozsdamentes acélból vagy horganyzott acélból. 
  • A gerendacsavarok hosszúak és vastagok, és nagyobb, vastagabb faanyagok rögzítésére szolgálnak. A fejük lehet kereszthornyú és hatszögletű. Kültéri szerkezetek építéséhez is kiválóan alkalmasak, mivel képesek ellenállni a terhelésnek és az időjárási tényezőknek. 

 

Kültéri vagy beltéri használat?

 

Amikor rögzítő elemeket választunk figyelembe kell vennünk az időjárási viszonyoknak való kitettségüket is. Beltéri projektek általában nem igényelnek korrózióálló anyagot, míg a kültéri munkálatoknál ez elengedhetetlen. 

 

Talán nem is gondolnánk, de a megfelelő rögzítő elem kiválasztása nagyon fontos a projekt végeredménye szempontjából.

Szólj hozzá!

Éden Hotel 2023 játékos Zsófi – infok itt!

Mindig van választási lehetőség