in

Kodály Zoltán interjú: “Ezt szerettem volna előmozdítani”

Százharminchárom éve, 1882. december 16-án született Kecskeméten Kodály Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, zenetudós, akadémikus, a magyar zenetörténet kiemelkedő alakja.

A zenepedagógiában világszerte ismert és alkalmazott Kodály-módszert ábrázoló Google doodle fogadja ma a legnépszerűbb keresőoldal látogatóit.

Az 1882-ben született Kodály Zoltán igen fiatalon és önerőből tanult meg játszani négyféle hangszeren. 18 éves korától a bölcsészkarral párhuzamosan a Zeneakadémiára is járt, ahol 25 évesen már tanárként dolgozott.

Külföldön is játszották darabjait

Zenedarabjain könnyen felismerhető, hogy érdeklődésének alapja elsősorban a magyar népdal és népzene volt. Kortársával és barátjával, Bartók Bélával együtt hosszú évekig járták a magyar falvakat, hogy összegyűjtsék a még fellelhető népdalokat.

Hirdetés

Az 1920-as években már külföldön is játszották darabjait, de első igazi hazai sikere 1923-ban volt a Psalmus Hungaricus, majd ezt követte a Háry János és a Székelyfonó. Hírnevét nemcsak műveinek, de zenepedagógusi munkásságának is köszönheti.

Kifejezetten gyerekkarok számára mintegy ötven művet írt, a zenetanításban pedig máig is világszerte alkalmazzák a Kodály-módszert. Mindent megtett annak érdekében, hogy a magyar népművészetet világszerte minél többen megismerhessék. Számos kitüntetést kapott, több egyetemnek volt díszdoktora. 85 éves korában, 1967-ben halt meg.

Születésnapján lássuk egyik nyilatkozatát.

Szólj hozzá!
Hirdetés

Ez volt az mtv1 és az mtv2 műsorán 1983. december 16-án

Alain Delon 80 éves lett – képek a sármos színészről