in

Koncz Zsuzsa bevallotta: “Egyértelműen meglepetés volt”

Hirdetés

Koncz Zsuzsa a Becsületrend Lovagja lett témában 2001. szeptember 11.-én nyilatkozott az MTI-nek – ebből idézünk.

A magyar könnyűzene képviselői közül elsőként kapott francia Becsületrendet Koncz Zsuzsa, akinek eddigi művészi tevékenysége részben Franciaországhoz is kötődik, hiszen öt lemezét ott adták ki.  A francia nagykövetségen szeptember 12-én este egy magyar énekesnőé a főszerep. Koncz Zsuzsa ezúttal nem a kedvelt dalaival szórakoztatja a vendégeket és a diplomatákat, – egyetlen számot sem énekel – hanem a Francia Becsületrend Lovagja kitüntetést veszi át Paul Poudade nagykövet úrtól. Ezt a magas kitüntetést eddig még soha nem kapta meg egyetlen magyar könnyűzenei szereplő sem! Okkal az első, hiszen eddigi művészi tevékenysége tetten érhető a francia kulturális életben is. Több műsorban, fesztiválon vett részt, öt nagylemeze is ott készült. Sokat tett a magyar-francia kulturális kapcsolatok ápolásáért.

– Van kedvenc francia énekese? – kérdezték a Liszt-díjas, Érdemes művésztől.
– Nehéz megjelölni a sok kitűnő énekes közül valakit, de talán a legtöbbre a már elhunyt Jacques Brellt tartom.

– Számított ilyen rangos elismerésre?
– Egyértelműen meglepetés volt, hiszen az ember nem igen álmodik kitüntetésekről . Nagy örömet okozott, hiszen a francia kultúrához mindig különös vonzódást éreztem. Nagyon személyes dolog messziről, egy másik országból kapni elismerést.

– Pénz is jár vele?
– Nem, de nem is ez a fontos.

– Talán nem tűnik ünneprontásnak, ha egy hazai, elmaradt kitüntetésre utalok. Bántotta, hogy az Illés-együttessel együtt ön nem kapta meg a Kossuth-díjat?

– Őszintén mondom, eszembe sem jutott. Olyan régen volt, amikor együtt léptem fel velük.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Magyarok, akikre büszkék vagyunk kvíz 96. – megy a telitalálat?

Koncz Zsuzsa: “szakmai „összefonódásunk” 1987-re tehető”