in

Ma 70 éves Goldie Hawn – videóval köszöntsük

Goldie Hawn Oscar-díjas amerikai színésznő ma 70 éves 1945. november 21-én született.

Goldie Hawn Washingtonban született. 3 évesen, 1948-ban kezdett el balettet tanulni, és táncleckéket venni.[1] Színészi karrierjét 11 évesen kezdte a Diótörő című balettben. Mégpedig mindjárt profiként, hisz fellépésenként 1,50 dollárt kapott. 1961-ben érte el a siker küszöbét, amikor a Rómeó és Júliában szerepelt. New Yorkban már hivatásos táncosnak számított.

Később a Montgomery Blair egyetem mellett, ahol színjátszást tanult, bár tanulmányait nem fejezte be, még mindig tánctudásából élt: egy balettiskolában oktatott, miközben esténként go-go táncosként lépett fel.

Nyilván éppen tánckarrierjének köszönhette annak idején legendásan vonzó alakját, és a szexszimbólum státuszt, ami “feljogosította” arra, hogy 39 évesen megmutassa magát a Playboy címlapján. Amivel egyébként a lap történetének egyik legjobb eladását produkálta. Azután a tánckarriernek mégis vége lett. Goldie a hatvanas évek közepén tűnt fel a tv-ben komédiasorozatokban, azután 1968-ban megkapta első filmszerepét, majd egy évvel később a A kaktusz virágában nyújtott teljesítményéért Oscar-díjat kapott.

2002 óta nem vállalt semmiféle szerepet. Most nyugdíjas. Az utóbbi években inkább az írással próbálkozik. 2005-ben jelent meg A Lotus Grows in the Mud (A lótusz a sárban nő) című önéletrajzi ihletésű könyve.

Szólj hozzá!

Kovács Kati: Suttogva és kiabálva bakelit – képekben

Bródy János az Arénában ünnepli a születésnapját – jegyek itt