in

Megjelent Az Idővándor könyv – “Ez a könyv beszippant, elvarázsol…”

Az Idővándor című könyv a Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatja

Az Idővándor – Honfoglalás című könyv egy történelmi kalandregény sorozat első része. Elsősorban kamaszoknak, fiataloknak szól. Egy különleges, időutazással átszőtt történetbe ágyazva mutatja be a különböző történelmi korszakok jellegzetességeit. Az első rész a jelenben illetve a honfoglalás korában játszódik. A 21. századi főszereplők, Bence, Lóri és Kincső a honfoglalást megelőző és az azt követő évekbe jutnak vissza. A könyv megvásárlása által a teljes bevétellel a Böjte Csaba által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogathatjuk.

Váradi Anna, pedagógus munkájában törekedett a történelmi hűségre. A szükséges háttértudást főként László Gyula, régészprofesszor tanulmányaiból merítette. A háromgyerekes anyuka a mai gyerekeket, fiatalokat szeretné visszarepíteni a múltba, a képzeletük segítségével. A fiatal édesanya úgy véli, az elektronikus eszközök káros hatással vannak a kicsik fejlődésére, ezért igyekszik minél többet olvasni a három fiának, hogy a fantáziájuk gazdagodjon. Családja, a mai generáció és a jótékonyság miatt írta meg a különleges szerzeményt, és fontosnak tartotta azt is, hogy Csaba Testvért és az általa létrehozott alapítványt támogassa. A dévai gyermekotthonban jó hangulatú könyvbemutatót is tartott, Böjte Csaba és az otthon lakói körében.

Mi motiválta a könyv megírásában?

A könyv megírásához az inspirációt több tényező adta. Mindig is érdekelte a történelem, gyerekkora óta régésznek készült. S bár mégsem régészként tevékenykedik, a múlt iránti kíváncsiság még mindig ott él benne.

– A regény megírásában saját gyermekeim érdeklődése inspirált. Szerettem volna nekik úgy mesélni a történelmünkről, hogy az az ő számukra izgalmas és egyben érthető is legyen. Ezért találtam rá az időutazásos keretre. A regénysorozatot átszövi az időutazás. 21. századi fiatalok jutnak vissza múltbeli színterekre. Első két részben még gyerekek, a harmadik, negyedik részben már felnőttek. Igyekeztem kevéssé ismert helyszíneket, szereplőket felsorakoztatni. A regény nyelvezete is modern, és a szereplők is tipikus mai fiatalok. A múltbeli történések mellett a jelenkor problémái is fókuszba kerülnek (virtuális világ rabsága, a gyermek igazi szükségleteit mellőző, tárgyakkal elhalmozó nevelés, környezetszennyezés).

Célom, hogy modern stílusban klasszikus értékeket közvetítsek. Tudom, hogy a mai fiatalok nem, vagy csak igen keveset olvasnak, de a történelmünket ismerni, a múlt hibáiból tanulni fontos dolog. Őseink mérhetetlen tudását, mely évszázadokig az élet szerves részét képezte, nem hagyhatjuk elveszni (gyógyfüvek ismeret, állattartás, ősi mesterségek). Hiszen csak az utóbbi néhány évtizedben gyorsult fel úgy a technikai fejlődés, hogy kezdjük elveszíteni a természet közeli életet, szimbiózisunkat a teremtett világgal, amit hosszú évszázadokig az emberek megéltek. Hiszen sokáig alig változott az egyszerű emberek élete. A múlt ismerete hozzátartozik az egészséges lélekhez, a gyerekek kíváncsiak. Olyan utat, csatornát kell hozzájuk találni, amin keresztül szólhatunk hozzájuk – részletezte Váradi Anna.

A könyv összefoglalója

Bence átlagos kamasz, aki meglehetősen zűrös családdal és néhány link haverral van megáldva. Fantáziáját digitális hősök népesítik be, mindennapjait a videojátékok virtuális világa szövi át. Ám egy nap valószínűtlen fordulatot vesz az élete: időutazó lesz. Egy varázslatos kaftán segítségével belecsöppen egy merőben más világba. Lassan esik le neki, hová is került: a honfoglalást megelőző évekbe, Etelközbe. A furcsa kinézetű ősmagyarok, akik szó szerint előbb tanulnak meg lovagolni, mint járni, hamar befogadják a jövevényt. Őszinte barátságuk, természetközeli életük gyökeres változásokat indít el Bencében. Azonban van valaki, aki nem nézi jó szemmel a jövőből jött fiút. De hát ki is ő valójában? És mit akarhat Bencétől? Bence menekülni kényszerül Etelközből. De visszajuthat-e még valaha barátaihoz? Vajon milyen titok övezi a legendás hírű, monumentális Feszty-körképet? És tényleg létezik az Üveghegy? Lehetséges, hogy a régi regék nem is pusztán csak mesék. Egy elhagyatott kastély, egy gigantikus könyvtár, egy régészprofesszor titkos naplója és egy rejtélyes társaság, a Turul fiai segítik a főszereplőt, hogy megtalálja a visszavezető utat: az időkaput. Készen állsz egy felkavaró kalandra? Utazz Bencével és a barátaival, hogy megtanulj látni és szeretni!

Böjte Csaba ajánlója

Nagy tisztelettel ajánlom Váradi Anna évszázadokat átívelő, mégis modern hangvételű munkáját. A múltból erőt meríteni, annak hibáiból tanulni, bölcs dolog. Tisztán látni, hogy összefogásból, becsületes, szorgalmas munkából hogy virágzik fel évtizedekre drága szülőföldünk, a Kárpát-medence, s ugyanakkor látni azt is, hogy a széthúzás mennyi fájdalmat okoz, és hogy teszi tönkre a mi drága hazánkat. Igazából mindig minden, mindennel összefügg. E könyv célja, hogy ezeket a búvó patakként, a történelem hatalmas sziklái között eltűnő és megjelenő kapcsolatokat, összefüggéseket feltárja, bemutassa. Érdemes manapság Anna ezen értékes könyvét lapozgatni, mert fehéren, feketén láthatóvá válik, hogy a jó, bátor, hősies tettek, akárcsak a bűnös árulások, gyáva meghunyászkodások, nemtörődöm közömbösségek mindig megtermik a maguk gyümölcsét. Az elvetett mag a múltban is és ma is megsokasodik, az elvetett mag természete szerint. Számomra e könyv olvasása nemcsak múltunk érdekfeszítő bebarangolását jelenti, hanem a holnap építéséhez is erőt, muníciót jelent.

„Ez a könyv beszippant, elvarázsol…”

„Csodás, izgalmas, kalandos utazás gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.”

„Ennyire izgalmas könyvet még életemben nem olvastam!”

„Állandóan olvastam, éjjel-nappal. Ez a kedvenc könyvem!”

„A regény olvasása közben csak arra tudtam gondolni, milyen kár, hogy nem a végtelenségig tart.”

 A linkre kattintva meghallgatható három részlet a könyvből: http://bit.ly/idővándor_videók

 További információ: http://www.idovandor.com/

 

Szólj hozzá!

Így válassz napszemüveget! A szakember segít!

Életmentő oktatásban részesült a Kőbányai Polgárőr Egyesület