in

Nagyszerű énekes: Szécsi Pál

Hirdetés

Nagyszerű énekes rovatunkban Szécsi Pállal foglalkozunk.

Szécsi Pál 1944. március 19-én született Budapesten. Apja Szécsi Ferenc (1905-1945.01.06.) nyelvész/író. A 30-as években több könyve is megjelent: 2000 kérdés és felelet, Általános műveltség lexikonja, Ami a történelemből kimaradt, Idegen szavak nagyszó-tára, Statisztikai-földrajzi világatlasz, Szállóigék. Anyja Szemere Klára (1916-2004.05.28.) polgári származású, külkereskedelmi levelező. A szülők 1937-ben kötöttek házasságot, három gyermekük született: Mária (1938), Katalin (1941.02.17.), Pál (1944.03.19.). Szécsi Ferenc zsidó származású volt, így a zsidóüldözés miatt mindhárom gyereket megkeresztelték (Kati és Pali felnőtt korukig nem is tudták, hogy édesapjuk és anyjuk is zsidó volt.) 

A háború alatt bujkált a család, Szécsi Pál nem volt egy éves, amikor apját a háború végén, 1945. január 6-án agyonlőtték származása miatt. Ezután anyja Palikát Mezőtúrra nevelőszülőkhöz adta, mert Mezőtúron volt Szécsiéknek házuk az Eper utcában, Fehérék, akikhez Pali került, ott voltak szomszédok. Katit pedig a nagybátyja 1945. május 9-én az apai nagymamájához szöktette Temesvárra, aki a kislányt szeretetben nevelte tíz éven át, míg 1954-ben visszakerült Budapestre az anyjához. 1956-ban az anyjuk Amerikába disszidált, a két kisebb gyereket itthon hagyva, legidő-sebb nővérüket az akkor 18 éves Marikát Bécsig magával vitte, de őt is otthagyta a pályaudvaron. (Marika ennek ellenére kijutott Kanadába, jelenleg az USA-ban él.) Az anyjuk disszidálása után a két kiskorú állami gondozott lett, mivel a Budapesten élő, lakással rendelkező anyai nagymamájuk (a nagymamának jóindulattal sem nevezhető vénasszony) lemondott a gyámságukról. Később sem támogatta a két gyereket, sőt ahol tudott betartott nekik, mindig azt hangoztatva, hogy a “Szécsi gyerekek úgyis bűnözők lesznek”. Ezután Kati és Pali csak magára és egymásra számíthatott.

Felkerült Budapestre

Palika, anyja disszidálása után felkerült Budapestre, az Arany János Gimnáziumban tanult, és a Revicky utcai diákotthonban lakott, de nem érezte jól magát, ezért visszakéretőzött Mezőtúrra, ahol a Dózsa György Gimnáziumban tanult és az iskola kollégiumában la-kott 1959. április 8-tól 1960. február 3-ig. Nem tanult túl jól, így 16 évesen otthagyta az iskolát, és áprilisban felköltözött Budapestre, anyai nagymamájához, akinél nővére Kati is bérleti díj ellenében lakott. Májustól szeptemberig kabinosként dolgozott a Palatinus strandon, majd szeptembertől A Posta Központi Járműtelepén se-gédmunkásként. A nagymama nem tűrte sokáig Palit a lakásában, így társbérletbe kényszerült egy Vásár utcai szobába, amit igazából nem is bánt, mert vágyott az önállóságra. 1961 júniusától az Athenaeum Nyomdában dolgozott, ahol Kati férje szerzett neki állást. 1962 januárjában került a Ruhaipari Tervező Vállalathoz raktárosnak, utána kezdett el modellként is dolgozni.

18 évesen megismerkedett a 23 éves, lengyel modell Grazyna Haase-szel, (aki miatt márciusban a Szabadság-hídról a Dunába ugrott, ez volt az első öngyilkossági kísérlete), s akivel 1962. június 17-én házasodtak össze Budapesten. Grazynát felvették a Ruhaipari Tervező Vállalathoz, és Palika Baross utcai, csöppnyi albérletében laktak, de három hónap múlva a pár Lengyelországba költözött. Pali Varsóban kapott manökeni állást, gyorsan megtanult lengyelül, és a modellkedés mellett idegenvezetőként is dolgozott. A kapcsolatnak már 1965 évelején vége lett, de Szécsi egy darabig még Lengyelor-szágban maradt, s csak 1966 januárjában költözött vissza Buda-pestre. Az Angyal utcában talált albérletet és a divatintézethez is visszavették manökennek.

Beköszöntött az új szerelem

Úgy tűnt az élete rendeződött, egy szép, fekete modell, Edit személyében beköszöntött egy új szerelem is, akinek Palika félévi udvarlás után a kezét is megkérte. Ekkor derült fény a szerelmi háromszögre, s Edit nem Palit, hanem a másik férfit választotta, ami Szécsit annyira megviselte, hogy 1966 novemberében újabb öngyilkosságot kísérelt meg, ezúttal gyógyszerrel, majd alig három hét múlva egy újabbat. Ezután beleegyezett, hogy pszichiátriai kezelésnek vesse alá magát, s december 24-ig szanatóriumban maradt. Nővére, Marika ekkor látogatott haza először disszidálása óta, így a három testvér, a (kegyetlen) anyai nagymama és Kati éppen 4 éves kislánya együtt töltötte a karácsonyt a nagymama lakásában. Majd a szilvesztert is a Gellért Szállóban, ahol Palikának este tízkor fellépése volt manökenként és a szilveszteri műsor keretében itt énekelt először színpadon is, nővérei legnagyobb meglepetésére és örömére. Majd tavasszal megnyert egy amatőrök-nek szervezett eszperantó dalfesztivált Salgótarjánban, s ezután kezdett el énekelni tanulni Majláth Júliánál. A Magyar Rádió és Televízió szakgárdája beválogatta az 1967-es táncdalfesztivál éne-kesei közé, amelynek első elődöntőjében, július 20-án énekelte a “Csak egy tánc volt” című dalt, amellyel elindul énekesi karrierje. (Július 27-én a II. elődöntőben az “Édes öregem” dalt énekelte.)

Palika magánélete labilis volt, szerelmek jöttek-mentek, de az igazi szerelem/szeretet nem találta meg. 1968 nyarán Balatonfüredre szerződött le a nyári szezonra, ahol beleszeretett a szálloda férje-zett mixernőjébe, Annába, akinek befolyásos szülei megfenyeget-ték, hogy karrierje könnyen kettétörhet, ha nem hagyja békén a lányukat, így a kapcsolat pár hét alatt véget ért. Énekesi karrierje szépen ívelt felfelé, az 1968-as Táncdalfesztiválon az “Akkor is lesz nyár” című Aldobolyi Nagy György – Szenes Iván szerzeményt énekelte, igaz mérsékeltebb sikerrel, mint az előző fesztiválon, de a rádiófelvételek és fellépések kárpótolták csalódottságáért. Közben habzsolta az életet, mindig szerelmes volt, nem vetette meg a futó kapcsolatokat, sem a férjezett nőket, egy Kata nevű hölgyemény miatt még a lábát is eltörte, mert a szerelmi légyottkor hazaért a férj, így Palika kénytelen volt az első emeleti balkonról leugorva távozni.

MÉG folytatjuk – további Szécsi Pál érdekességek

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Elveszettnek hitt Ady Endre-kézirat került el

Sok boldogságot Kiki: Patkó Béláék ünnepelnek