in

Törőcsik Mari: “Ha ezt ma egy fiatalnak elmondanám, nem hinné el”

Hirdetés

Törőcsik Mari életmű-díjat kapott címmel 1998. június 23-án adott ki anyagot az MTI-tud. – írásunkban ebből idézünk.

Életmű- díjjal tüntették ki a trencsénteplici ART-FILM elnevezésű filmfesztiválon Törőcsik Marit.

A ,,művészetek és a művészek küldetése,, gondolat által öt évvel ez előtt életrehívott szlovákiai fesztivál életmű-díjasainak nevét a nagyhírű szlovákiai fürdőváros hídjának kövére vésik fel. Hétfőn Ingmar Bergman színészének, Erland Josephsonak neve, kedden Törőcsi Marié, a Szlovákiában legismertebb magyar színésznőé került fel a Dicsőség Hídjára.

Este Törőcsik Mari filmjeinek plakátjaiból és filmfotóiból összeállított kiállítást nyitott meg a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatónője, Kelemen Gertrúd, majd Boros Jenő, pozsonyi magyar nagykövet adott fogadást a díjazott magyar művésznő tiszteletére. A fesztivál vendégei között olyan hírességek is ott voltak, mint Geraldine Chaplin és Annie Girardot.

Törőcsik Mari az MTI pozsonyi tudósítójának nyilatkozott: – Igen kedves és megható nap volt a mai nap. Az ember soha nem számít a díjakra s mert váratlanul jönnek, őszinte örömet tudnak okozni. Nem beszélve arról, hogy ma olyan névsorba került a nevem, melynek élén az egyik legkedvesebb barátom, a világ egyik legnagyobb színészének neve áll: Jozef Króneré, akit ezen a tavaszon temettek el Pozsonyban. Szerdán jön ide Jirí Menccel, akivel sajnos nem találkozom, mert előtte haza kell utaznom. Ez a két szomorú körülmény van csupán ebben a fesztiválban, ahol csak kapkodom a fejemet, mert olyan végtelen szeretettel vesznek körül – mondta Törőcsik Mari, aki az ötvenes évek végén Szlovákiában forgatta a Szent Péter esernyőjét.

A negyven évvel ezelőtti forgatás legelevenebben élő emlékeként a művésznő azt az addig “példátlan és rendhagyó körülményt” mesélte el, hogy neki és a filmes társainak olyan egyéni útlevelük volt, melyben – írva állt, hogy mi vagyunk azok a kiválasztottak, akik olyan külön- útlevelet kaptak, melybe beütötték, hogy a tulajdonost többszöri csehszlovákiai belépésre jogosítja fel. Ha ezt ma egy fiatalnak elmondanám, nem hinné el, hiszen ez negyven éve, még lehetetlenség volt.

A trencsénteplici fesztiválon kedden este Töröcsik Mari Hosszú alkony című filmjét vetítették.

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Így szól a Gyöngyhajú lány pánsípon

Koncz Zsuzsa – Hej tulipán