in

Vonalkódolvasó: igazi úttörő az AIDC és a POS világában

Vonalkódolvasóval ma már számos helyen találkozhatunk, a modern technológia és az áruk világában ma már természetes. Jelentősen megkönnyíti, felgyorsítja a különböző műveleteket már a kiskereskedelemben is, nem beszélve a logisztikáról, de az egészségügyben és egyéb iparágakban is alkalmazzák.

Ebben a cikkben megnézzük, hogy miként jöttek létre a vonalkódok, és milyen hatással vannak az AICD és POS rendszerekre.

 

Az első vonalkódtól az első kiskereskedelmi vonalkódolvasóig

 

1948-ban Bernard Silver és kollégája Norman Joseph Woodland belekezdtek egy automatizált termékazonosító rendszer kidolgozásába. Hosszú évekig kutattak és kísérleteztek, és végül 1952. október 7-én szabadalmaztatták a világ első vonalkódját. Ez pedig az azonosítási technológia új korszakát indította el.

 

Az első vonalkódolvasó, amit szupermarketben használtak, 1974-ben indított el kiskereskedelmi forradalmat azzal, hogy egy Wrigley’s rágógumit beolvasott. 22 év kellett tehát, mire az első szabadalomtól idáig eljutottunk! Eredetileg csak vonalakból és szóközökből állt a vonalkód, de idővel újabb szimbólumok is kerültek bele, így például körök és hatszögek is. Érdemes megnézni az ITGStore POS vondalkódolvasóit, többféle kivitelben kaphatók.

 

AIDC és POS integráció

 

A vonalkódok nagyon gyorsan nélkülözhetetlenné váltak az automatizált azonosítás és rögzítés (AIDC), valamit a Point of Sale (POS) rendszerekben. A készletgazdálkodást, a termékek követését és a pénztári folyamatokat is jelentősen megkönnyítették és felgyorsították.

 

A hatásuk elég sokrétű volt. Valós idejű elemzéseket tettek lehetővé. Emellett könnyebbé vált a műveletek optimalizálása, ráadásul még jelentős költségcsökkentést is eredményeztek.

 

Milyen előnyei vannak a vonalkódoknak?

 

Számos előnye van mai napig is az alkalmazásának. Nézzük is meg, hogy melyek ezek!

 

  • Jelentősen csökkentik a költségeket, mivel nagyon könnyen és hatékonyan lehet a segítségükkel optimalizálni a folyamatokat.
  • Kevesebb a hiba. Ahol emberek dolgoznak, ott benne van a hibázás lehetősége is. Épp ezért egy vonalkódos rendszer a manuálissal szemben sokkal megbízhatóbb és pontosabb.
  • Fokozza a hatékonyságot. Jelentősen csökkenthető az időráfordítás egy-egy munkafolyamatra, köszönhetően az automatizálásnak.
  • Könnyű bevezetni. Már meglévő rendszerekbe is egyszerűen lehet integrálni a vonalkódokat. Épp ezért megfizethető fejlesztést jelent sok vállalat számára.

 

Mit hoz a jövő?

 

Manapság már a mindennapjaink részét képezik a vonalkódok és a vonalkódolvasók. A kiskereskedelemben, a logisztikában, a gyártásban, sőt már az egészségügyben is mindennap használják őket.

 

De a vonalkódok is fejlődnek, újabb formáik és ezeket kezelő alkalmazások jelennek meg. Gondoljunk csak a QR-kódra vagy az RFID-re. Ezek kibővítik a lehetőségeket, újabb hatékonyságnövelő megoldásokat jelentenek számunkra.

 

Az üzleti életet forradalmasította ez a találmány. De annak a forradalomnak, amit elindított, még közel sincs vége!

Szólj hozzá!

Szécsi Pál – Már nem vagyok fiatal

Mikor érdemes elmenni egy kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálatra?