in

Mikor érdemes elmenni egy kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálatra?

Igen kényes témáról ejtünk szót cikkünkben, amely viszont sokakat érint: a vizelet-, illetve székletvisszatartási nehézségekről. Sajnos ezekről nem beszélgethetünk nyíltan egy társaságban, gyakran még a családtagjaink elől is titkoljuk panaszainkat.

Ám jó tudni, hogy van megoldás, és akár teljesen meg is gyógyulhatunk! A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban foglalkoznak a problémával, és el lehet menni a rendelőjükbe kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálatra, ahol kiderül, mi állhat a panaszok hátterében.

 

Kiknek ajánlott bejelentkezni a vizsgálatra?

 

Elég sok olyan ember van, aki inkontinenciával vagy más egyéb panasszal küzd. Nemcsak akkor van ugyanis baj, ha nem tudjuk visszatartani a székletet, hanem akkor is, ha a kismedencei izmaink túl feszesek, és így kínszenvedést okoz számunkra az ürítés.

 

A tünetek kialakulásáért sok minden lehet felelős. Előfordul, hogy akár kisebb szülési sérülést követően jelentkeznek a vizelet-visszatartási nehézségek, illetve az aranyér, de az is, hogy egy műtétet követően veszi észre valaki, hogy probléma van “odalent”. Idősebb korban is gyakori az izmok renyhülése.

 

Bármelyikről is van szó, érdemes minél előbb felkeresni egy szakembert, aki megfelelő kezelést tud adni. A kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálat azért hasznos, mert kiderül, mely izmokkal van probléma, és a vizsgálathoz kapcsolódó tréning segítségével meg is gyógyulhatunk.

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

 

Egyáltalán nem kell tartani a vizsgálattól, a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ egy díjnyertes magánrendelő, ahol a legfelkészültebb orvosok dolgoznak. Kellemes, nyugodt környezetben fogadnak mindenkit, őszintén odafigyelnek a páciensekre, meghallgatják őket, majd a lehető legjobb megoldást javasolják, akár inkontinenciáról, akár aranyeres problémáról van szó.

 

A kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálat teljesen fájdalommentes. Több részből áll, hogy biztosan meg lehessen találni a tünetek okozóját. Cél, hogy feltérképezzék, melyek azok a kismedencei izmok, amelyek másképp működnek, mint kellene. Sokszor ugyanis ez vezet a panaszok kialakulásához.

 

Az első lépés egy nyomásvizsgálat, ami pár percet vesz igénybe: a záróizmok szorítási és székletvisszatartási erejét nézik egy vékony nyomásmérő segítségével, amit a végbélbe helyeznek.

 

Ezt követi egy ultrahangvizsgálat egy igen modern, digitális 3D-s eszközzel, majd jön az EMG, amelyet speciálisan ezen a klinikán végeznek. Ez nem más, mint az izmok elektromos jeleinek vizsgálata különböző elektródák segítségével.

 

Felhelyeznek a test alsó részeire különböző érzékelőket, amelyek megmutatják, melyik izom hogyan működik. Hamar kiderül ezáltal, hogy mi okozhatja a főbb tüneteket.

 

A gyógyulás lehetséges

 

A kapott adatokat az orvos összegzi, és a beteg elé tárja az eredményt, majd elmondja a lehetséges kezelési módokat. Gyakori, hogy a rehabilitációs tréning program lesz a megoldás. Ennek részleteiről is lehet olvasni az aranyeresseg.hu oldalon.

Szólj hozzá!

Vonalkódolvasó: igazi úttörő az AIDC és a POS világában

A gyerekszoba egyik fontos kiegészítője a szőnyeg