in

A vármegyei matricák előnyei

Sok autós fellélegzett, amikor az országos mellett megjelentek a vármegyei autópálya-matricák, melyek akár 13 hónapos érvényességgel is rendelkezhetnek.

 

A vármegyei matrica azok számára igazán testreszabott megoldás, akik rendszeresen közlekednek díjköteles útszakaszon, viszont csak egy szűkebb területre korlátozva, viszont lehet, még ők sem ismernek minden fontos részletet a konstrukcióval kapcsolatban. Ezen próbáltunk segíteni ezzel a rövid írással.

Megyék helyett vármegyék

 

Bár a közigazgatási határok nem változtak, de a megnevezés igen, tehát a fővárosiak az Autopalyamatrica.hu oldalon Pest vármegyei matrica címszóval keressenek a sokáig megszokott megye helyett.

 

Ettől még persze ugyanazokon az utakon közlekedhetnek vele az adott országrészen belül illetve azon kívül is, a határos vármegyében az első lehajtási lehetőségig.

 

Az éves matrica vármegye esetében is a vásárlást követő naptári év első hónapjának végéig van érvényben, tehát egy éves útdíj fejében 13 havi útdíjhasználati lehetőséget kapunk.

 

Nem minden vármegye érintett

 

Lehet, elsőre furcsán hangzik, de ha végigfutjuk a listát, nem minden vármegyére találunk elérhető autópálya-matricát. Ennek oka igencsak prózai: jelenleg bizonyos országrészeken nincsenek még fizetős útszakaszok. Ezek közé a területek közé tartozik Nógrád vármegye, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, Békés vármegye és – a Polgárdi-Balatonvilágos M7-es szakasztól eltekintve – Veszprém vármegye.

 

Ettől függetlenül utazás előtt érdemes ellenőrizni az Autopalyamatrica.hu oldalon, hogy hol találhatóak fizetős útszakaszok. Itt láthatunk – vármegyénként – minden díjköteles autópályát, illetve gyorsforgalmi utat. A tervezőt a díjfizetés optimalizálására is használhatjuk, hiszen a rendszer kiadja a legkedvezőbb megoldást, amit pár gombnyomással könnyedén meg is vásárolhatunk online.

 

Mennyi a pótdíj?

 

Ha rendszeresen közlekedik ugyanazon az útvonalon, a hibázás esélye igazán kevés, viszont ha csak adott alkalomra vásárol vármegyei matricát, fokozottan kell figyelnie, hogy ne lépje át a földrajzi érvényesség határait.

 

Ha mégis olyan vármegyébe hajtana be, ahol nem rendelkezik utazási jogosultsággal az adott fizetős szakaszon, hajtson le az első kijáratnál, úgy még elkerülhető a pótdíjfizetés.

 

Ez már csak azért is fontos, mert 2023-ban jelentősen megnövekedett a pótdíj összege is, a matricaárakkal arányosan. A legtöbbeket érintő D1-es kategóriában a pótdíj összege 18 750 forint, amennyiben 60 napon belül fizeti, azon túl viszont igen vaskos 74970 forintra emelkedik, amit már igazán nem éri meg kockáztatni.

 

Ha mégis bajba kerülnénk, akkor dönthetünk az éves matrica megvásárlása mellett, így a 60 napos határidőn túl 49190 forintra mérsékelhetjük a büntetés összegét, és még értékes hónapokat is nyerhetünk a fizetős útszakaszokon.

Szólj hozzá!

Mindig van választási lehetőség

Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó: mi a különbség?